Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Старите градове: Готическият квартал на Барселона (статия) - География, История, Барселона, Испания, Пътепис, Пътуване
Старите градове: Готическият квартал на Барселона

Поредици: Бохемските квартали; Старите градове

Автор: Константин Делчев, неделя, 16 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Може на барселонските картички най-често да се мъдрят недовършената църква на Гауди Сагада Фамилиа, хълмът Монтжуик или пъстрата търговска улица Лас Рамблас, но всъщност най-атмосферичното място в целия град е готическият квартал - Barrio Gótico или Barri Gótic, както е всъщност на каталунски. Разположен на практика в центъра на града, започващ именно от Лас Рамблас и с излаз на Средоземно море, кварталът е всъщност една голяма част от средновековната Барселона, а отделни градежи датират и от римско време, като се счита, че под основите на сегашните сгради има още доста неразкрити антични находки. Те по всяка вероятност ще си останат такива – все пак по малките криволичещи и нерядко изпълнени с характерен средновековен мирис улички на готическия квартал гледат сгради, които ако са само на два века, значи са сравнително млади.

Най-важната постройка в целия квартал може би е катедралата "Санта Еулалия", в чиято крипта се пазят костите на едноименната мъченица, пострадала заради Христа през римско време, и чиито основи са положени още в края на тринадесети век. Поради серия от неприятни събития обаче, вариращи от безпаричие, през войни, до чумна епидемия, оригиналният й вид е завършен към 150-160 години по-късно. От тогава, та чак до ден днешен, тя е седалище на барселонския епископ и е играла няколко пъти важна роля за католицизма, като последният – през време на понтификата на Йоан Павел Втори. Направената преди десетина години реставрация, при която заедно с нея, бе ремонтиран и прилежащият женски манастир, "Санта Лусия", по-стар дори от самата катедрала, до голяма степен върна величието на сградата и въпреки грандоманските идеи на Антонио Гауди, за много хора тя си остава най-впечатляващия храм в Барселона.

Погледната отвътре, самата катедрала не разполага с пищните витражи, които човек може да види в Париж, или във Виена, а забележителностите й могат да останат скрити за случайния посетител. Освен криптата, която не винаги е отворена, заслужава си да се види оцелялото от битката при Лепанто разпятие, оживяло според легендата, за да избегне летящо към него гюле, а хората, които си падат по куриозните гледки може да надникнат в манастира, с неговите тринадесет големи бели гъски, по една за всяка година от живота на мъченицата.

Другата особено важна сграда е седалището-дворец на Каталунското самоуправление - най-старата все още използваема административна сграда в света, която изпълнява тази функция още от четиринадесети век със само две прекъсвания, едното от тях при режима на Франко. На външен вид тя не блести с особена импозантност, дори бих казал че отстъпва по блясък на доста други сгради, но богатата история, свързана с нея, я прави несъмнено интересен туристически обект. Е, ако туристите успеят да стиковат престоя си с особените часове и дни, когато дворецът е отворен за посетители.

Заслужава си да се посети и Plaça Reial (Кралският площад), буквално на сто крачки от Лас Рамблас, който със своите фонтани и палми придава един особен мек облик на инак строгия вид на готическия квартал. Отвсякъде ограден с многобройни барове и кафенета, които добре знаят местоположението си и го калкулират в цената, той почти никога не може да бъде видян празен, а пъстрото множество народ, което човек може да срещне там е своеобразна смесица от мултинародна туристическа тълпа и свръхколоритната местна квартална фауна.

Като стана въпрос за местните, следва да спомена, че те са действително уникални, а преценката дали това е положително или отрицателно качество, любезно ще оставя на читателя. Разхождайки се по улиците на квартала дори посред бял ден, човек лесно може да се наслади на гледки от типа на двойка, единият от които води другия на каишка, усмихнат младеж с чифт змийски глави на лицето, чиито опашки се подават някъде към китките му, или релаксиращ мъж по потник, от чиято гривна невинно виси на къса верижка керамбит. Въобще, по различни причини, някои от които неизяснени, Готическия квартал привлича към себе си представителни на почти всички налични субкултури, които изключително много държат да се покажат именно там, но предпазливо не докосват и с пръст облика на квартала, защото добре знаят какво ще им се случи в противен случай. По време на моят престой в Барселона, в Готическия квартал видях само един по-голям и набиващ се на очи графит и той в превод гласеше... ”Съединението прави силата”.


Допадна ли ви този материал? (12) (2) 8500 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.