Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Legend (ревю) - Бил Дайъл, Майкъл Пилър, Комедия, Сериали, Уестърн, Джарад Пол, Джон де Ланси, Марк Адаир-Риос, Рича
SciFi Series: Legend

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, вторник, 11 ноември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако има нещо, на което маниаците на тема научно-фантастични сериали могат да се нарадват, то ще да е възможно най-идиотското съчетание от актьори, събиращо на едно място бившия МакГайвър, потенциален Джон Маклейн и бъдещ полковник О'Нийл за почитателите на сериите Старгейт, Ричард Дийн Андерсън, и вездесъщият Кю - любимецът на поколения стартрекаджии Джон де Ланси - в един единствен филм. Пък ако ще и само за една дузина епизоди.

А фантастичната уестърн-комедия "Легенда", обхващаща грубо казано перипетиите на пишман-героя Никодим Леджънд (Андерсън) и дружката му Янус Барток (Де Ланси) - луд учен с унгарски произход и пореден шантав персонаж на негова сметка - е една от големите щуротии, връз които някой този почитател може да се препъне.

Всъщност е малко преко сили да го наречем фантастика, макар че елементът е осезаем. А този див, див запад явно съществува някъде в главата на сценариста на "Стар Трек: Вояджър", "Стар Трек: Дийп Спейс 9" и "Мъртвата зона" Майкъл Пилър и неговите колеги. Как е излязъл от там и се е превърнал в екранен продукт обаче е своего рода мистерия. Не защото е лош - напротив - а просто защото е щур.

Споменавайки, между другото, "Този див, див Запад" - приликите са доста големи. Разликата са във времето - "Легенда" стартира през 1995 г., а оригиналният сериал, върху който бе базиран филма с Уил Смит е още от шестдесетте. Да, такъв наистина съществува. Сюжетът обаче е наистина близък, а и това не пречи на двамата ветерани да се позабавляват на екрана.

Леджънд, всъщност, е герой от книгите на писателя Ърнест Прат (Андерсън), в чиято роля унгарският куку и неговият помощник го убеждават да се превъплъти, като за целта го снабдяват с най-разнообразни изкелеферчени джиджавки, с които - обобщено - да извършва благородни дела.

Естествено, геройството съвсем не протича гладко, предвид факта, че най-добрите черти на Прат съчетават любов към чашката и жените със силно залитане към хазарта, което обаче пък е подписана гаранция за добрата комедия. А тъй като все пак споменах и уестърн - действието се развива някъде през седемдесетте години на деветнайсти век.

За съжаление, целият сериал продължава всичко на всичко половин сезон, след което потъва в забвение - съвсем скоро Р.Д. Андерсън се ориентира към Звездната порта, докато Де Ланси продължава да шета из най-различни телевизионни измерения. Въпреки това е приятно разнообразие на фона на повечето сериали, въртяни по НФ-каналите, което ако не друго, може да те накара да се смееш от сърце.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3978 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.