Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ласе Браун: "Лейди Калигула" (ревю) - Ласе Браун, Еротика, Исторически роман, "Lady Caligula", Италианска литература, Рим
Ласе Браун: "Лейди Калигула"

Автор: Ива Коевска, сряда, 15 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Наскоро преоткрих любовта си към историческите романи. Не онези скучновати четива, из които се нижат прашасали факти, а книги, в които авторовото перо препуска по страниците и вдъхва живот на истината за миналото и нейните интерпретации. В търсене на поредното четиво, просмукано от дъха на отдавна забравени събития, попаднах на „Лейди Калигула” от Ласе Браун.

Отскубнах дебелия том от полиците на книжарницата и го отнесох у дома. Достатъчно ми беше да повярвам на обещанието за вълнуващо интелектуално преживяване и сблъсък с древен Рим, отпечатано върху задната корица. И... се потопих в първата страница. Около 1000 страници по-късно затворих „Лейди Калигула” и я пъхнах в библиотеката си. За сметка на това я сложих на първо място в разговорите си с околните.

Романът на Ласе Браун се оказа далеч по-изненадващо четиво от онова, струва ми се, скромно „възбуждащ – сексуално и интелектуално”. Страниците бяха просмукани от разюздана сексуалност, исторически факти и измислици, интриги и политика, преминаваща през спалнята. Да, Ласе Браун хвърля поглед върху управлението на Калигула и го представя в далеч по-различна светлина от онази, която разпръскват уроците по история. Той не е лудият цезар, който провъзгласява любимия си кон за сенатор. Калигула е напредничав владетел с идеи, които предвещават края му. Той е разкрепостен и вярва в равенството между половете. Той е всичко онова, което римският консерватизъм е готов да убие. С отрова, с предателство, с нож в гърба...

Край любопитната интерпретация на кратката императорска кариера на противоречивия римлянин се завърта цял калейдоскоп познати и непознати исторически персонажи. В разюзданите оргии участват Друзила (любимата сестра, сестрата любовница), Месалина, Клавдий, Агрипина, Юлия... Техните апетити в спалнята преминават от обикновеното удоволствие до абсолютната перверзия. А крал на целия еротичен маскарад е Калигула с двете любими жени до себе си – Друзила ненаситната и съпругата Ладиса с определен афинитет към конете. За сметка на детайлността обаче, описанията на секс сцените понякога са далеч от действителността и оставят трайното впечатление, че Ласе Браун не жъне голям успех в спалнята си.

В крайна сметка „Лейди Калигула” не е книга за всеки вкус. Като оставим настрана натрапчивата похот, от която страниците чак лепнат, романът на Ласе Браун е интересен дори само заради интерпретацията на кариерата на Калигула и на всички негови „постижения” в политиката, икономиката, обществения живот и военното дело.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (13) (1) 9136 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.