Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Опасни за живота. Черната вдовица (статия) - Биология, Отровни животни, Паяци, Членестоноги
Опасни за живота. Черната вдовица

Поредици: Опасни за живота

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, неделя, 12 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Макар паяците винаги да са заемали челно място в човешките фобии и гледката на ужасена домакиня, която гони пищейки кроткия плетач с парцал за под, твърде малко от познатите над 40 000 вида заслужават тази черна слава. Дори ужасяващи по вид и размери представители, макар и с неприятно ухапване, всъщност са почти безвредни за хората. Съществува обаче един род, чиито членове, макар и дребни, могат да представляват реална заплаха за живота и в някои региони са си спечелили незавидна слава.

Оригиналната черна вдовица е северноамериканският Latrodectus mactans, но са познати още около трийсет потенциално опасни вида, разпространени по всички континенти с изключение на Антарктида. Добре познат, но много рядък е срещащия се и в България черен отровен паяк (L. tredecimguttatus). Всички представители на рода са дребни, до не повече от половин сантиметра дължина, топчести паячета с черна окраска и вариращи по размери и разположение червени петна. Единственото изключение е бялата вдовица (L. pallidus) от Близкия изток, която е, ами бяла. Мъжките са значително по-дребни и невзрачни и се смятат за напълно безопасни.

Особено красива е червената вдовица, L. bishopi, рядък и смятан за застрашен вид от Флорида. Друга широко разпространена вдовица е кафявата, L. geometricus, която е глобален вид, срещащ се в двете Америки, Африка и Австралия. В зависимост от географското разположение вдовиците носят различни имена като “капито” в Нова Зеландия, “button spider” в Африка, “каракурт” в Русия и близките държави и др.

Наименованието “вдовица” идва от характерния за почти всички паяци и много други членестоноги “навик” на женската да изяжда партньора си след копулация, докато “черна” се отнася естествено до окраската. Но на какво се дължи черната слава на това паяче? Повечето представители обитават открити, топли и сухи пространства, като имат навика да се нанасят в дупки на различни гризачи, които превземат и превръщат в свой дом. В този факт се крият две от неприятните черти, особено на черната вдовица.

Еволюционно отровата възниква като външен храносмилателен разтвор, който се впръсква в жертвата и чак след това на дневен ред идва функцията й да убива и да се използва при самозащита. В случая с латродектусите обаче, чиято нормална храна са насекоми се оказва, че отровата има потенциално много по-силно действие върху бозайници, което вероятно има връзка с местообитанието им. Основната активна съставка е невротоксина латротоксин, който в сравнително малки дози може да причини сериозни поражения и дори смърт. Малкия размер на паячето естествено обуславя и малък обем на отровата, което пък рязко намалява процента на смъртни случаи при ухапвания. Характерното местообитание пък превръща обработваемите селскостопански площи в истински находища на черни вдовици, което прави заетите в тази област особено застрашени.

Но преди всичко, колкото и ужас да всява това дребно паяче, представителите на род Latrodectus са красиви и особено лабилни към човешката намеса красиви животни, които имат важно екологично значение като регулатори на числеността на скакалци и други селскостопански вредители. И както винаги в подобни случаи важи правилото, че ако не се закачаш с тях, и те не биха се закачили с теб.


Допадна ли ви този материал? (42) (3) 24026 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (23) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.