Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Formula 1: ГП на Япония (обзор) (статия) - Формула 1, ГП на Япония, БМВ, Люис Хамилтън, Макларън, Нелсън Пикет-младши, Рено, Робърт Кубица, Фел
Formula 1: ГП на Япония (обзор)

Поредици: Formula 1: Сезон 2008

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 12 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Двама се карат, Алонсо печели. Така би трябвало да бъде перифразирана известната поговорка след последните два старта във Формула 1. Ако трябва да сме честни, Рено показаха достатъчно скорост и стабилност, за да може двукратния световен шампион да чувства тази последна победа като извоювана, а не като продукт на стеклите се обстоятелства. Поздравления за испанеца, както и за Нелсън Пикет - младши, завършил на четвърта позиция, допринасяйки по този начин за затвърждаването на четвъртата позиция в шампионата при конструкторите за френския тим с шестнадесет точки преднина пред Тойота. Теоретично стопими, на практика обаче, за две състезания тази преднина е непреодолима разлика за японския тим.

Но все пак в контекста на борбата за световната титла интереса на световната общественост бе насочен в друга посока. Погледите бяха насочени към завършилите на осма и дванадесета позиция претенденти за световната титла – Фелипе Маса и Люис Хамилтън. Всъщност защо толкова назад? Отговора на този въпрос лежи малко след старта на състезанието за голямата награда на Япония на Фуджи Спийдуей. Може би най-много коментари ще предизвика именно той, както и контакта между двамата във втората обиколка, който обаче дойде малко или много като следствие и сам по себе си не мисля, че може да бъде разглеждан извън светлината на станалото преди това.

Изключително агресивният Хамилтън направи доста слаб старт, след което, за да допълни впечатлението изпусна спирането за първи завой и влезе с прекалено висока скорост в него, практически лишавайки от място на пистата пилота на скудерия Ферари и актуален световен шампион Кими Райконен. Финландеца загуби позиции, Люис пък се озова чак на четвърта позиция, изпреварен малко по-късно и от претендента за световната титла Фелипе Маса.

За, меко казано, оптимистичната си маневра Хамилтън бе наказан от комисарите с преминаване през бокса. Подобно наказание понесе и Фелипе Маса, но за инцидента във втората обиколка, когато завъртя британеца, изстрелвайки го по този начин към последната позиция. Нека обаче разгледаме комбинацията от тези два инцидента. Гледайки повторението на първите обиколки ми се струва, че още след лошия старт Люис започна да нервничи, което доведе и до случката на първи завой. При изпреварването на Маса, британският пилот не остави никакво място на бразилеца, който нямаше как да остане на пистата, след като беше безкомпромисно затворен. Също така се съмнявам се, че Фелипе реално можеше да избегне инцидента.

Лично за мен ситуацията бе спорна, наказанието също. Четейки буквално правилата, комисарите бяха абсолютно прави, но имайки предвид предисторията и разглеждайки конкретния инцидент, ако трябваше да взема решение бих си затворил очите за двете ситуации в името на спорта. Наказание за Хамилтън равно на това за Маса пък ми се струва нечестно, взимайки предвид, че и двата инцидента дойдоха след доста агресивни и дори опасни маневри на британеца. Но по този въпрос ще се произнесе историята. На външен вид изглежда, че Люис се е помислил за Аертон Сена, за когото Ален Прост бе казал, че „си мисли, че може да прави всичко на пистата”, след случката с така наречения от французина „опит за убийство”, когато Сена го притисна до стената в битка за поцизия.

Рон Денис и Люис Хамилтън може да не се интересуват от оплакванията на пилотите от колоната, включително от Робърт Кубица, по повод агресивното до степен на опасност поведение на британския пилот, но започвам все повече и повече да си мисля, че има доста резон в тях. Днешния старт определено не промени мнението ми в положителна за пилота на Макларън Мерцедес посока. Особено на Монца поведението на Хамитън доста се доближаваше до метафората „луд с картечница”.

В Япония, не само инцидентите допринесоха към това впечатление, но и ако ви направи впечатление – абсолютно безсмилсленото натискане на водача в колоната Фернандо Алонсо в края на надпреварата, когато Люис нямаше абсолютно никакви шансове за нещо. И доста глупаво всъщност – ами ако испанецът не беше го пуснал толкова лесно? Ако беше решил да покаже същата доза (липса на) разум, като пилота на Макларън и се бе стигнало до инцидент? Това щеше да донесе повече точки за конкурента за световната титла и съперник на Хамилтън – Фелипе Маса. Много малко пилоти биха рискували с подобно алогично поведение, дори и да са наясно, че Фернандо ще отстъпи, просто, защото победата е по-важна за него от себеизтъкването.

Като споменахме двукратния световен шампион може би трябва да отбележим, че испанският пилот на Рено победи с изключително стабилно и лишено от дори най-малката грешка каране, изключителен старт и добра квалификация. Практически Алонсо изпълни на 120% програмата, която е била заложена от рейс инженера му, в това съм сигурен. Фернандо не даде ни най-малката възможност на Кубица да го доближи или атакува, като играта със спиранията в бокса бе обречена на неуспех за поляка. Великолепна демонстрация на шампионски дух и воля за победа от страна на най-младият носител на титлата във Формула 1.

Пилотът на БМВ-Заубер пък от своя страна след днешния старт има пълното право да бъде още по-бесен от решението на тима си да спре развитието на колата за 2008-ма. Доколкото такова имаше то бе насочено към повече механично натоварване и достигане на оптимална работна температура в гумите, отколкото предизвикано от пилота, което облагодетелства в по-голяма степен съотборника му и в немалка пречи на Кубица. Агресивният стил на поляка изисква съвсем друга концепция и имайки предвид, че два старта преди края на сезона изостава с едва дванадесет точки от лидера в шампионата, е ясно, че от БМВ-Заубер щяха да постъпят по-мъдро, ако бяха хвърлили малко повече усилия, за да направят колата удобна за него. Защо? Просто, защото така Роберт можеше да се окаже реален претендент за титлата при пилотите.

Всъщност той и в момента има шанса с малко късмет да сащиса всички анализатори. По подобен начин се разви шампионата за Кими Райконен миналата година, така че никой разумен човек не би изключил напълно тази възможност. А от това, което виждаме в последните състезания – боричкането на Макларън и Ферари, което води до трагични разултати и за Маса и за Хамилтън, на Кубица му трябва просто малко късмет и спокойно и стабилно пилотиране. Макар, че трябва да признаем, че този вариант е изключително малко вероятен, все пак не е невъзможен. А щеше да е далеч по-реален, ако БМВ-Заубер не бяха взели грешното решение в средата на сезона. Може в дългосрочен план да се окаже добро, но все пак един концерн от мащабите на баварския автомобилен гигант би трябвало да има ресурса да тъче успешно на два стана.

Важна трета позиция за Кими Райконен. Важна за развитието на шампионата при конструкторите, където скудерия Ферари Марлборо отново поведе, а също така и за самия него. Подиум, който ще допринесе много към душевното равновесие и спокойствие на световния шампион, което бе сериозно поразклатено след нулевите състезания, които се наредиха през този сезон. Въпреки че не успя да притисне Робърт Кубица, поради проблем причинен от сблъсъка на старта по неговите думи, Кими показа стабилното и постоянно каране, което очакваме от него.

Назад – Ярно Трули отново доказа че е квалификатор и комбинатор, който може да измъкне точки от ръкава като същниски фокусник, заемайки петото място пред двете машини на бившето Минарди, сега скудерия Торо Росо. Именно Себастиан Бурде и Себастиан Фетел с добро каране заеха местата пред взелия последната точка Фелипе Маса, доказвайки за пореден път, че италианският тим върви в правилната посока. Това естествено преди решението на комисарите относно инцидента между Бурде и бразилския пилот, което може да доведе до разместване на класирането, което обаче няма да промени факта, че момчетата на Герхард Бергер се представиха на доста високо за възможностите на тима ниво. (По късно същия ден Себастиан Бурде от Торо Росо получи 25 секунди наказание заради сблъсъка с Фелипе Маса (Ферари) и след него е класиран на десето място бел. ред.)

Голям губещ се оказа и Хейки Ковалайнен, чийто двигател не издържа и предаде младия финландец още в седемнадесетата обиколка. Колкото и да се слави със стабилността си, дори техниката в болидите на Макларън може да се повреди. Наистина жалко за втория пилот на британско-немският тим.

В техническо отношение видяхме значително по-малко изменения, което е логично на този етап на шампионата, на който дори от водещите тимове започнаха да гледат към следващия сезон. Улилиамс-Тойота излязоха на пистата с ревизирано задно крило, променено в централната си част. Там основния профил включваше една доста по-извита изпъкнала крива в зоната на закрепване. Изменение, което заедно с намаления размер на отвора между двата компонента на крилото, е насочено към постигане на по-висока скорост на дългата (всъшност най-дългата в шампионата) старт-финална права на Фуджи. Освен това по този начин инженерите на Улилиамс успяха да постигнат и достатъчно добро сцепление на дългите криви, оформящи бързите завои на пистата и добро притискане в режим на спиране. Цялостния ефект бе по-добра аеродинамична ефективност на шасито на отбора на сър Франк.

Ред Бул и Торо Росо пък доразработиха „рогата”, които копираха от БМВ-Заубер, заостряйки профила им постигайки профил на въздушния поток, който дава по-добро охлаждане, а също и притискане, както и подобрен баланс в предната част на болида. При Торо Росо това бе комбинирано с версията на предното крило за максимално притискане, очевидно в търсене на възможно най-добър контрол върху предната ос.

Какво да очакваме в шампионата – честно казано вече не знам и не смея да давам прогнози. Състезанията се развиват лудо и непредвидимо и от старт на старт нещата изглеждат все по-хазартни. До Китай със сигурност ще се разменят мнения правилни ли са или неправилни наказанията на Маса и Хамилтън и кой е по-ощетен. Вече чухме мнението на британеца, който сподели пред медиите, че въпреки че съжалява за агресивната си маневра на старта, все пак не е блъснал никого, докато бразилският му съперник го направи. Предполагам, че Фелипе няма да му остане длъжен, така че на медийния фронт също ще бъде горещо, а на пистата съм сигурен – дори още повече.


Допадна ли ви този материал? (19) (1) 4063 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.