Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Бернар Вербер: "Империята на ангелите" (ревю) - Бернар Вербер, Научна фантастика, "L'Empire des Anges", Нови книги, Паранормално, Философия, Френска
Бернар Вербер: "Империята на ангелите"

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 09 октомври 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Колкото по-дълбоко човек навлиза в творчеството на френския фантаст Бернар Вербер, толкова по-силно става усещането за мрежа от взаимосвързани и взаимно обогатяващи се творби, поставени върху доста солидна философска основа. Своят определен принос към подобна перспектива дава и вездесъщото присъствие, под един или друг вид, на постоянно еволюиращата "Енциклопедия на относителното и абсолютното знание" - експериментален труд на самия автор, изкласил от успеха на първите му творби, посветени на вътреземните, и придобиващ все по-фундаментален вид.

Изключение не прави и "Империята на ангелите", второто по ред произведение от трилогията, посветена на танатонавтите - прераснала всъщност до момента в пенталогия въпреки първоначалното намерение на французина. Бих казал дори напротив, тази е една от най-изпълнените му с размишления творби. При това, въпреки че във фокуса на цялата поредица застават паранормалното и вечните въпроси за душата, живота отвъд смъртта, някак паралелно с тях проницателното перо на Вербер засяга безмерно количество съвсем общожитейски въпроси и положения.

Може би, все пак, ако може да се извлече по-основен мотив в тази му конкретна новела, това ще да е мотивацията. Всяко наше действие е продиктувано от някакъв набор мотиви, а при липса на достатъчно такива или известна уклончивост у тях сме повече от склонни да търсим допълнително оправдание за него, така че в момента, в който го извършваме, то да ни се стори правилно и обосновано. Разбира се, това къде ги търсим и къде намираме сигурност, на какво се основаваме и разчитаме, с какви предпоставки се обръщаме натам или каква е равносметката в съвкупността от отделните ни действия, представлява изключително сложна схема от причинно-следствени връзки, изграждащи ни до голяма степен като поведение и също така като отделни и различни индивиди.

Но струва ми се и Вербер, напълно наясно с това, е по-отдалечения и страничен подход, с достатъчно алегории и недомлъвки - периодично накъсвани от съвсем директните за този, който иска да ги прочете цитати от Енциклопедията - за да може да остави достатъчно свободно пространство за различните собствени тълкувания, без да натяква гледната си точка. Което пък на свой ред го прави особено ценен и възприемчив.

Иначе, като структура "Империята на ангелите" е доста специфична, макар и съвсем не трудна за четене, обхващаща четири паралелни, индиректно кореспондиращи си повествования, като едното служи и за свързващо звено, с добавка на споменатите вече пасажи. За почитателите на творбите на френския автор се появяват и някои добре познати образи, като дори на места елегантно се подключват епизоди от други негови произведения, което определено засилва впечатлението за свързаност, с което всъщност започнах. И ако има въобще нещо, което мога да изтъкна като съвсем миниатюрен негатив, то е фактът, че за разлика от "Мравките", "Върховната тайна", дори самите "Танатонавти", по-философската конструкция на новелата е донякъде за сметка на напрежението в действието - което даже ще ви направи впечатление, единствено ако сте чели повечето от тях. Тоест не е и някакъв недостатък, но все пак се чувствам длъжен да го спомена. Иначе, във всяко едно отношение, това е поредната абсолютно блестяща творба на Бернар Вербер.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...


Допадна ли ви този материал? (6) (1) 3907 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.