Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Tillsammans (2000) (ревю) - Лукас Модисон, Драма, Комедия, Аня Люндквист, Густаф Хамарстен, Ема Самуелсон, Лиза Линдгрен, Михаел
Tillsammans (2000)

Автор: Христо Панталеев - Багера, вторник, 30 септември 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Заедно (2000)

Навярно малцина са читателите, гледали този филм. Още повече, че не е масово прожектиран в България - участва на Седми международен филм фест, март 2003 г., а не съм чувал и да е излъчван по някоя от всичките ни телевизии. За капак е и шведски, доколкото у нас шведското кино се свързва с филмите на Ингмар Бергман и прекрасните детски продукции за Пипи Дългото чорапче и Емил от Льонеберя.

"Заедно", всъщност, е една комуна в Стокхолм от 1975 г., където живеят добрият Гьоран, работещ в пощата и пишещ книга, семейство хипита, привърженици на природосъобразния начин на живот, гей (Класе), Лена - вдъхновена от сексуалната свобода, също разведените Анна и Ласе, както и младеж, поддръжник на комунистическата партия на Швеция… И всичко това върви някак си добре, докато в къщата не се настанява сестрата на Гьоран, Елизабет, със своите две деца. На които пък никак не допада вегетарианската диета и липсата на телевизор.

Филмът може да се определи като комедия, но по моему е колкото забавен, в тази степен и напълно сериозен. Отделните персонажи са със силно изразени индивидуални черти, в следствие на което членовете на комуната често влизат в сериозни спорове помежду си. А, в същото време, почти всеки от тях се определя като несподелящ общоприетите ценности. Какво ще се получи? Безспорно, безкрайни междуличностни конфликти.

В сюжета оригинално е преплетен и животът на средното, "нормално" шведско семейство – съседите на комуна "Заедно", Рагнар, Маргит и техният син Фредрик. В което също присъства конфликт, но премълчан и подтиснат в името на разбирателството в и съществуването на семейството.

Не може да се подмине и наблягането, макар и за кратко във филма, върху големия проблем на съвременното индустриално и атомизирано общество - самотата и отчуждението. Е, не може да се твърди, че животът в комуната е самотен, но пък е изпълнен с дрязги от соя на това дали миенето на чинии е буржоазно, или пък Пипи Дългото чорапче е капиталистка. Антиподът на самотния живот е оставен извън комуната – в разбиващото се семейство на Елизабет, сестрата на Гьоран, и ужасяващата самота на пенсионера Бринер. Но и този в самия колектив има своите недостатъци, причинени от това, че радикалните идеи на седемдесетте трудно биват приети във всекидневието.

Не мога да пропусна да спомена, че филмът е озвучен с песни като хит на АББА, страхотната балада на Назарет “Love Hurts” и няколко парчета, представляващи шведския Progg.

И, като цяло, е удоволствие за всеки интелигентен зрител, като смятам, че режисьорът Лукас Модисон се е справил повече от добре със задачата за час и половина да предаде духа на бъркотията на седемдесетте години на миналия век не само в Швеция, но и в цяла Западна Европа. Както и представлява поредната добра изненада от страна на шведското кино.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 3433 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.