Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Урсула льо Гуин - Хейнският цикъл (ревю) - Урсула льо Гуин, Научна фантастика, Небюла (носител), Хюго (носител), The Hainish Cycle, Американска
Урсула льо Гуин - Хейнският цикъл

Автори: Иван Ж. Атанасов, Ангел Генчев, петък, 26 септември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Въпреки, че в "Хейнския цикъл" на Урсула льо Гуин има едно безспорно поставено под номер едно произведение - "Лявата ръка на мрака" - в настоящето ревю бих се спрял по-скоро на "Градът на илюзиите". Всъщност, целият цикъл съдържа достатъчно любопитни не само като фабула, но и като идейна постановка произведения, така че всяко едно от тях само по себе си е ценно. Може би най е именно първото споменато, но свързващото звено все пак не отстъпва по значимост. Дори бих се пошегувал, че учените изпадат в далеч повече възторг от намирането на същото, отколкото от доизясняването на неговите преки и косвени наследници - разцъфналите цветя на еволюцията.

Защо? Елементарният отговор би гласял, че точно тази творба не само влиза в противоречие с останалите, но и поставя своеобразна база, върху която авторът да гради и надгражда. Което, при писатели от типа на Урсула льо Гуин, е от изключително значение. Да осъзнаеш градацията на средата, да разбереш накъде води развитието и, довежда до пълноценното вникване в онзи втори пласт, отделящ сериозната социална прогностика от приятното приключение и фантазията. А нейната философия авторката на практика маскира, за да превърне произведението си от камерно, предназначено за критиката, в такова, насочено към обикновения читател.

Защото, наистина, има и други представители на този подстил, не по-малко забележими, но значително по-малко забележителни. Писателското съсловие, творящо в условията на социалната приключенска фантастика дори се радва на своите проявления от женски пол, което - между другото - се счита за нещо черезвичайно, а всъщност не е. "Баба Урсула", както с обич я наричат почитателите на нейното творчество, съвсем не е единствената.

Дебелите намеци за сексизъм са добре познато явление в средите на фантастиката, но всъщност освен нея - като изключението, потвърждаващо правилото - изпъкват и имена като Луис МакМастър Бюджолд или Октавия Бътлър. Последната, дори, афроамериканка, за да добавим към сексизма и расизъм. Все пак, при споменатите две липсва онази изключително странна, конструирана многопластовост на произведенията, толкова характерна за льо Гуин, която ги прави едновременно забавни, но и неусетно лансиращи особени идеи в цялата им необикновеност. И, някак си, по женски чувства - матриархални, собственически, и дори и в мъжкото им начало.

Шестте книги, събрани тук, поставят и алфата, и омегата на Хейнската вселена, като "Градът на илюзиите" - на който обещах да наблегна - всъщност, както бе споменато, противоречи до известна степен на останалите произведения от цикъла. И това е нещо, което дори самата авторка си признава. Въпреки това, той обяснява далеч повече иначе неизяснени от останалите части положения, отколкото нови въпроси задава. Иначе, всяко едно от произведенията може да се чете самостоятелно, а целият цикъл - в произволен ред, и е добре човек все пак да се запознае с тях като цяло, тъй като само в пълнотата си Хейнският цикъл носи максимума удоволствие от осъзнатото или неосъзнато възприятие.

Говорил съм с хора, които са останали искрено впечатлени от едно единствено произведение от него, без да са запознати с останалите. Това далеч не е странно. Аз самият, още с прочитането на "Градът на илюзиите" също знаех, че това е Моята книга, от Моя цикъл. Бях дотолкова завладян от духа му, че някак си пристъпих към останалите книги с известен страх от разочарование. Който се оказа напълно неоправдан. И то не просто, защото това е Урсула льо Гуин, а тъй като всяко томче от Хейнския цикъл се нарежда дори самостоятелно сред най-великолепните произведения из социалната научна фантастика, като цяло. И даже да се различават една от друга по качество - безспорен и неизбежен дори факт, тъй като не можеш да напишеш Н на брой еднакво качествени книги - като цикъл са наистина ненадминати. Поне за мен.

--
Б.а. - На български "Лявата ръка на мрака" е издавана като самостоятелно произведение в поредица "Библиотека Галактика", с номер 15, а под същото заглавие целият Хейнски цикъл е публикуван в два тома от ИК "Бард".


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4221 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.