Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Реймънд Фийст: "Сага за войната на разлома" (ревю) - Реймънд Фийст, Фентъзи, The Riftwar Cycle, Американска литература
Реймънд Фийст: "Сага за войната на разлома"

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 20 септември 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сагата, както всички знаем, е народно предание, специфично за скандинавския регион. А там, на север, обичат героичните, епични разкази за велики дела на изтъкнати люде. Така че поредицата „Сага за войната на разлома“ на Реймънд Фийст съвсем точно си е получила определението още в заглавието. В последно време видях доста трактовки на въпроса „какво е епично фентъзи и има ли то почва у нас”, но със сигурност знам, че една сага е обречена на епичност. Така че още отгръщайки книга първа от тази поредица се потапяме не само в света на Мидкемия, ами в едно произведение, разкриващо най-доброто от този стил.

Започва мудно – с историята на две момчета, които си мечтаят да са по-по-най. Пътят към величието обаче далеч не се оказва застлан с рози, като дори се оказва по-скоро заринат с тръни. Действието се ускорява малко, но не прекалено, за да проследим началните сцени на един разказ, без да подозираме къде ще ни заведе пътят, който поемаме рамо до рамо с двамата младежи и техните горди наставници. А пътят води към чудни места, към други светове, към дела превелики и мисли премъдри.

Четенето на поредицата на американския майстор на фентъзито може да се сравни с карането на драгстър. Още от самото начало осъзнаваш, че поглъщаш страница подир страница с удивително темпо. Осъзнаваш, че пътят започва да се движи покрай теб със забележителна скорост, виждаш смените на сцените и пейзажите един след друг, но чак на финала усещаш колко бързо се е случило всичко това и ти се иска да бе продължило вечно.

Това горе долу описва динамиката, с която се сблъскваме. Но далеч не оставаме с нея. Фабулата ни разкрива голямо количество заплетени ситуации, поставя героите пред неизвестни, чието количество нараства лавинообразно. Интригите стават все по-мащабни, сменяйки пейзажа от малкия граничен градец-крепост към огромната, внушителна и пищна столица, продължавайки градацията и по обратния път. Любимците си често губим от поглед. Някой път завинаги, но често за ги открием на странни и страшни места, правейки каквото смятат за правилно за спасението на света, народа си и своята собствена кожа. Напрежението нараства до последния момент, когато всичко се разкрива и бива разбрано само за да остави нови въпроси след себе си.

Дали всичко това прави книгите от Сагата за войната на разлома уникални? Определено не! Но затова пък ги прави адски приятни, дори бих казал добри. Едно четиво, за което няма да съжалявате, че сте употребили част от времето си след като погледа ви се катурне отвъд последното изречение на последната страница. А такива в последно време са рядкост. Така че, ако сте пропуснали да се потопите в света на Мидкемия, изпуснали сте едно вълнуващо пътуване в свят на приключения и магия. Бих казал - време е да си наваксате.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 5037 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.