Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Шрек" и "Шрек 2" (статия) - Анимация, Комедия
"Шрек" и "Шрек 2"

Автор: Николай Николов, вторник, 01 юни 2004.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Та, кой не го е гледал, кой не е чувал за него? Ммм, някой? А някой да посмее да каже, че филма не струва? Нямааа. Добрее. То от тази статия смисъл дълбок с оглед на по-подробно ревю няма как да спретна, тъй като яките пародийни филми не подлежат на ревюиране, освен ...яко...яко... яко...марш ... който не го е гледал - да си поправи дефекта в образованието.

Но за тези, които по някаква причина са го пропуснали /примерно живеят насред блато, разположено насред омагьосана гора, или пък се възстановяват от 4-годишна кома/ ще се спра бегло на двете Велики сериики.Хехе, един път и тематично да съвпадат фона и статията.

Та, кой не го е гледал, кой не е чувал за него? Ммм, някой? А някой да посмее да каже, че филма не струва? Нямааа. Добрее. То от тази статия смисъл дълбок с оглед на по-подробно ревю няма как да спретна, тъй като яките пародийни филми не подлежат на ревюиране, освен ...яко...яко... яко...марш ... който не го е гледал - да си поправи дефекта в образованието. Но за тези, които по някаква причина са го пропуснали /примерно живеят насред блато, разположено насред омагьосана гора, или пък се възстановяват от 4-годишна кома/ ще се спра бегло на двете Велики сериики. Тъй като историята в тях е последователна, е изключително важно да се гледат подред. Първо първата, после втората ;р Като цяло историята е пародия на приказки, известни филми, както гавра с клишетата на Disney и куп лафове. Дори се самопародира като един вид щастлива приказка. Зрителят трябва, не, задължен е, да дебне непрекъснато за мяркащи се бегло на фона на действието изродщинки. Не става с едно гледане да се изловят всички майтапи. А и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛЕДАЙТЕ ВЕРСИЯТА С ОРИГИНАЛНИТЕ ГЛАСОВЕ. Тъй като те са едно от основните неща за пълния кеф на зрителя. Анимацията е изключително прецизна и красива, но гласовете дават още повече живот на героите. Още повече, че нарочно е търсена прилика между озвучителя и 3D героя. С изключение на Шрек - първоначалния озвучител поради проблеми е сменен със сегашния глас на Майк Майерс, който хич не е огромен и зелен. Но пък звучи добре.

Ето ги и Тях, Гласовете:Майк Майерс, в ролята на Шрек (Шрек 1&2)Еди Мърфи, в ролята на Магаренцето (Шрек 1&2).. Stallion, baby, stallion!
Камерън Диас, в ролята на принцеса Фиона (Шрек 1&2)Джон Литлоу, в ролята на лорд Фаркуад от Дюлок (Шрек 1). Много любим артист от "На гости на третата планета" и "Дон Кихот" насам.Антонио Бандерас, в ролята на Котарака в чизми (Шрек 2). Мачка! Във всеки един смисъл на думата.


И още:
Джон Клииз - Краля (ака Татето на Фиона) (Шрек 2)
Винсент Касел - Робин Худ (Шрек 1)
Дженифър Саундърз - Феята орисница (Шрек 2), Много як глас наистина.
Рупърт Еверет - Принца (Шрек 2)
И други...

Ех, няма как, ще дам малко спойлери за сценария. Историята накратко е следната:

Шрек. Лето господне 2001-во... Лорд Фаркуад, тираничният властелин, (по съвместителсвто и комплексиран, дребен, нисък, голямоглав изрод) иска да бъде Най-ГолемияТ Крал. Често се случват такива хора във фентъзито. Ех, технически има само един малък проблем - трябва да се ожени за принцеса... А и да се отърве от цялата паплач приказни герои нарушаващи чистотата и стерилния ред. Второто поне е лесна работа, тъй като хората си продават мечтите и героите евтинко. Насъбрал цялата тълпа герои от какви ли не приказки, ги натирва в съответното поправително заведение сиреч - блатото, за да са далеч от спретнатото и подредено по конец кралство Дюлок. Е да, ама блатото не случйно има около себе си табели - Внимание, Огре!!!. Щото всички знаят колко лоши и ужасни същества са огретата. Нали? Дали?

Шрек (въпросният зелен кандидат за набучване с вила и гонене с факли), комуто се натриса цялата приказна шайка, решава да проведе лек дипломатичен разговор с Лорда - с финес, да не си помислите нещо - та да го оставят да си живее на спокойствие в блатото сам. Но... винаги има "но" ...трябва да изпълни едно мъъъничко условие, да спаси принцесата, избрана от Фаркуад, от Най-горната стая на най-високата кула, на Замък (от стандартен тип с многото кули и черните камъни и обграден от кипяща лава и охраняван от огромен огнедищащ дракон), само с помоща на малко ултра досадно и немлъкващо да приказва магаренце. (Еди Мърфи няма по-добра роля според мен. :)

Нещата стават много сложни когато я спасяват, но да не ви развалям кефа... Е на фона на този семпъл сценарии, се вихри такава непрестанна гавра изпълена с такова приятно чувство за хумор на границата на перверзното, че си заслужава всяка секунда гледане.

Шрек 2. Хубавото е, че излезе в чужбина миналия месец, а у нас ще си чешат да не казвам кво, още няколко месеца докато го изкарат легално.

Иначе за нетърпеливите го има по фритата с почти поносимо качество.

Вкратце, втора серия е достойно продължение, което лично мене ме кара да се смея от сърце, макар повечето герои да ми бяха познати и не толкова интригуващи. Липсва гласът на Литгоу, но пък Бандерас, ех Бандерас...

Още едно от достойнстата на тази модерна "приказка" е:

Музиката...

Якааа, особено комбинирана с гласовете и подвикванията на Еди Мърфи и Бандерас в "Livin' la vida roca".

Шрек 1

Greg Camp (song "All Star")
James Campbell (song "Try a Little Tenderness") (as Jimmy Campbell)
Leonard Cohen (song "Hallelujah")
Connelly (song "Try a Little Tenderness")
Geoff Deane (song "Best Years Of Our Lives")
Neil Diamond (song "I'm a Believer")
Mark Everett (song "My Beloved Monster") (as E)
Rupert Holmes (song "Escape")
Joan Jett (song "Bad Reputation")
Antonio Carlos Jobim (song "Meditation")
Pee Wee King (song "You Belong to Me")
Buzzy Linhart (song "Friends")
Willie Nelson (song "On the Road Again")
Naomi Neville (song "Whipped Cream")
Charlie Reid (song "I'm on My Way")
Craig Reid (song "I'm on My Way")
Kirby Tepper (song "Merry Men")
Harry M. Woods (song "Try a Little Tenderness")

Шрек 2

David Bowie (song "Changes")
Kathleen Brennan (song "Little Drop of Poison" from "End of Violence")
Christopher Carrabba (song "As Lovers Go")
Nick Cave (song "People Ain't No Good")
Desmond Child (song "Livin' la vida roca")
Steven Greenberg (song "Funkytown")
Harry Gregson-Williams ("Shrek" theme)
John Powell ("Shrek" theme)
Robby Rosa (song "Livin' la vida roca")
Pete Shelley (song "Ever Fallen in Love")
Jim Steinman (song "Holding Out For A Hero" from "Footloose")
Tom Waits (song "Little Drop of Poison")

На тези, които са успяли да го гледат макар и на screeener един съучастнически *grin, и искаm още да споделя една добра новина - Шрек 3 "in progress..." (2006г.)

...and live happily ever after!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1315


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 12475 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (45) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.