Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: За кучетата и съседите (статия) - Гражданско общество
За кучетата и съседите

Автор: Ангел Генчев, сряда, 10 септември 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Отпървом трябва да си призная честно, че ме предизвикаха да изкажа позиция по този въпрос. Но, всъщност, това не е същинският повод за настоящия материал. Мотивите ми са два, и са доста встрани от него. Единият е пряк, другият - косвен.

Не зная дали ви е направило впечатление, но напоследък - в процеса на личната си и обществена европеизация - българинът се приучи да прави подписки и петиции за щяло и нещяло. Не ме разбирайте погрешно, подобна тенденция сама по себе си е чудесна - показваща, че сънародникът ни най-накрая не само проявява желание, но и прави практически опит да заеме гражданска позиция и да се намеси в работата на своите избраници от политическия Олимп. В крайна сметка, България по конституция е демократична република, и такова явление е възможно най-нормалното нещо, което може да се очаква от нейното население. А и поводи не е като да няма - напротив, в милата ни татковина има поне един малък безброй положения, които би трябвало да се променят, за да можем всички ние да живеем най-малкото по-спокойно.

От друга страна, обаче, нашенецът проявява странната склонност при всяка новост да се чувства като отвързан и да действа, преди да помисли - за себе си, за околните, или в още по-голям мащаб дори. Нещо повече, в съчетание с някои други негови характерни особености, като тази да се подвежда по каузи - били те благородни, поне повърхностно добре звучащи, или пък съвсем не - онази му способност да вади частното от общото, изключвайки напълно всякакви неудобни за позицията му детайли, без да забравяме и влечението му към крайности, както и - отново - стадният му инстинкт, се получава особено стабилен комплекс, който, наистина, обикновено е почти безвреден, но при известно стечение на обстоятелствата това може и да се промени. Защото, в крайна сметка, опашките пред невижданата тогава закусвалня МакДоналдс навремето са едно, бомбичките и факлите по футболните стадиони - съвсем друго, но принципът им не е толкова различен, колкото изглежда. Последните двадесет години всъщност изобилстват от подобни примери - българинът, така да се каже, все още вкусва плодовете на демократичната система - но струва ми се, че в следствие този не толкова кратък период вече е време малко поне да започне да съзрява, да сваля от време на време любимите си капаци от очите и наистина да се опита да влага малко повече разумна мисъл преди да подеме нещо.

Защо този голям увод, сигурно се питате - все пак става дума за проекторешението, свързано с домашните любимци и етажната собственост. Защото, драги читателю, нещата не би трябвало да се приемат толкова ограничено в една плоскост. Всеки медал си има две страни - безспорно е, че всички обичаме животните (си), иначе не бихме ги приели в домовете си, и нито бихме се лишили от тях, нито бихме искали те да се чувстват некомфортно по някакъв начин. Също толкова вярно е, че голямата част питомници са напълно безобидни и подобни драконовски мерки срещу тях са меко казано ненужни. Но преди да се юрнете воглаве срещу проектозакона, замисляли ли сте се, че едва ли някой ваш съсед с капка разум в главата си ще възроптае срещу домашната ви котка или любимия ви папагал? Това е просто откровен абсурд, и ако някому е минавала за миг подобна мисъл, то наистина българинът за българина е не вълк, а чакал. При това прегладнял.

За сметка на тях, обаче, съществува и една група домашни животни, която без колебание може да се класифицира като опасни, и то дори за живота. Основно, разбира се, това са опасните породи кучета - едва ли някой ще тръгне да гледа мечка или копитно у дома, макар че преди някоя година имаше и подобни единични случаи. Но нека илюстрирам, при това с личен пример, а как ще го осмислите зависи изключително от вас.

Аз самият съм човек, изпитващ панически страх от големи кучета. Бил съм хапан още като дете и това е нещо, което никога не бих искал да ми се случва отново. Едно подобно животно може и да е най-голямата душичка, може и да го знам, но видя ли все пак голям пес нещо у мен просто се свива. Представете си тогава как се чувствам, пътувайки в асансьора с олигавен питбул или когато покрай мен - съвсем наскоро ми се случи, между другото, в подлеза на Орлов мост, при това - претича запотен доберман без стопанин, повод или намордник. А сега си представете, че съм баща на малко дете, въпреки че не съм, и вдигнете този мой панически страх на квадрат. Защото бащи и майки - премного, а съм също толкова сигурен, че съм много далеч от единствения с подобна фобия.

Ето един добър, струва ми се, пример защо са нужни подобни регулации. Такъв закон - и въобще подобните му и в други сфери - не е насочен срещу самите животни. Напротив, той допълнително подчертава отговорностите на техните собственици. А българинът често далеч не е толкова отговорен, колкото, мисля, би се искало на всички ни. При това за доста дребни неща - като поводът и специално намордникът в конкретния случай. И, трябва да ви призная, че на мен съчетанието между неразумен комшия и голямо, недай си боже нападателно куче, никак не ми звучи добре, но пък един законов лост ми се струва доста по-примамлив от - да речем - пистолет или щанга. Защото - щом иде реч за човешки права - аз притежавам също толкова, колкото и собствениците, и най-изконното от тях е да защитавам здравето и живота си, почувствам ли се застрашен. Помислете за момент и за това.


Допадна ли ви този материал? (11) (10) 6021 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (17) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.