Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Доналд Уестлейк: "Банда" (ревю) - Доналд Уестлейк, Криминален роман, Трилър, "What's So Funny?", Американска литература, Нови книги
Доналд Уестлейк: "Банда"

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 21 август 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Толкова отдавна не бях чел криминале, че чак бях забравил усещането. Сериозно. И тъй като напоследък ми върви на книга - докога ли - попаднах на това, което да ми го припомни в най-добрия му облик. И, почти по изключение, за капак и анотацията е в десятката. Наистина, "Банда" е порядъчно хумористично крими, и - наистина - страните на медала при главните герои се обръщат. Традиционно добрите стават подозрителни, по принцип антигероите ти лягат насърце. Признавам без бой.

Но това не бива да ме изненадва - всъщност, Уестлейк е стара, скубана лисица. Макар и не съвременник на Чандлър или пък Чейс, като автор е натрупал достатъчно опит, за да им бъде равностоен, като същевременно не е и чак толкова овехтял, та да влиза в някакви видими противоречия с настоящето бъдеще време. Възрастен, безспорно, но на ниво - с още по-малко спор. Пък и неговият Дортмундър, бил той и крадец - без джентълмен, за разлика от Люпен - по никакъв начин не би губил позиции срещу един Марлоу, да речем. Освен с това, че може би не е чак толкова централна фигура.

"Банда" е книга на неизбежностите, на непреодолимите обстоятелства. Всяко ново събитие се забива здраво като легионерски флаг на мястото си, принуждавайки обвързаните с него да го заобиколят възможно най-отдалеч, но без възможността да го пренебрегнат, въпреки цялата си вродена хитрост. Дори книга на изненадите, макар и не толкова непредвидени, щом веднъж се случат. Невъзможно престъпление, и то както като подготовка, така и като изпълнение; невъзможна като персонажи, като обрати, като поведение. И едновременно с това - напълно логична, смислена, а и необратима след всяко поредно действие. Все характеристики на най-доброто у криминалето.

И едновременно с това, "Банда" се радва на тънка, но стабилна хумористична жилка, не се отплесва в скучновати безсмислици, нито се разводнява в сцени, които нямат нищо общо с действието, а уж трябва да загатват някаква дълбочина в характерите на персонажите. Това Уестлейк ни е спестил, ала героите му - изненадващо, или не толкова - съвсем не са толкова двуизмерни.

Затова и може би този роман ще да е перфектната лятна книга, а дори и да имате неоползотворено време през някой друг сезон - пак няма защо да съжалявате.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4268 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.