Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: This is England (2006) (ревю) - Шейн Мидоус, Драма, Андрю Шим, Вики Маклюър, Джо Хартли, Стивън Греъм, Томас Търгуус, Англия, Британ
This is England (2006)

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, понеделник, 11 август 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"This is England"... е един наистина много английски филм. Макар и отпреди две години, бидейки независима продукция, не успя да придобие особена известност по света. Всъщност, ако не беше толкова английски и в него не се интерпретираха катаклизми в субкултурите от началото на осемдесетте сигурно нямаше и да заслужава особено внимание в качеството си на тежка социална драма без особена дълбочина.

Действието се развива по време на войната за Фолклендските острови, където е загинал бащата на дванайсетгодишния Шон. Не стига това, ами момчето си е пълен аутсайдер, от бедно семейство в крайморско градче. Но тогава по някакви неведоми пътища на съдбата то става част от банда скинари, което коренно променя живота му.

В рамките на около час и половина режисьорът Шейн Медоус се концентрира както върху социалните проблеми на Великобритания и работническата й класа, така и върху развитието и прехода на скинхедс културата от асоцииран с ямайските имигранти обществен бунт към расистка организация, приобщена от крайно-десния Национален Фронт.

Някак в лентата са вкарани заемки от зараждането на скинхедс и идеите в началото, малко и под формата на документални записи от стиснатата в юмрука на “Желязната лейди” Великобритания, както и процеса на промяна на скинарите, оказали се примамлива хапка и в последствие оръдие за политическите сили в момент на отчаяние и нова вълна имиграция. Дори е засегнат и така наречения “Paki Bashing”, масова кампания за терор над пакистанските и индийски собственици на магазини.

За разлика от The Football Factory обаче, където се разглежда много по-бруталната реалност на футболните хулигани и Romper Stomper, който в не толкова различната Австралия ни натиква в очите евтина драма, гарнирана с излишно насилие, This is England съдържа много романтика. Разкрива ни типичните за времето облекло и прически, ризите “Бен Шърман”, кубинките “Др. Мартенс” и напръсканите с белина дънки “Леви’с”, както и късата, но все пак не изцяло обръсната коса. Дори и саундтрака има какво да предложи, с типично-скинарско ска от онези времена.

Но преди всичко би следвало да покаже, че отчаяната любов и парите в крайна сметка могат да надделеят над всякакви принципи и приятелство, което вероятно може да се сметне за “бозавата” страна на филма. Но така или иначе This is England е филм, който си заслужава вниманието и не случайно се радва на доста приличен прием поне в Европа.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4278 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.