Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джак Ванс: "Планетата на приключенията", книга първа (ревю) - Джак Ванс, Научна фантастика, Приключенски, Фентъзи, "The Chasch", "The Wannek", Американска литерат
Джак Ванс: "Планетата на приключенията", книга първа

Поредици: Избрана световна фантастика; Планетата на приключенията

Автор: Ангел Генчев, неделя, 10 август 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Чиста проба приключенска фантастика, гарнирана със солидна доза екшън, "Планетата на приключенията" абсолютно оправдава името си. Всъщност, то принадлежи на цикъла от четири новели на американския фантаст Джак Ванс, посветени на землянина Райт и неговите скитания и перипетии из странния свят на Тчай, а тук можете да се насладите на първите две от тях - "Градът на часките" и "Слуги на уонките".

Няколко думи обаче и за автора, тъй като макар и един от ветераните на фантастичния фронт (р. 1916 г.), за нашия читател Джак Ванс е почти непознат - до този момент на български език бе излизала единствено първата книга от поредицата му "Умиращата Земя". Ванс е автор на над четиридесет творби, като над половината от тях са обвързани в различни цикли, както е и в настоящия случай, всъщност. Носител е на "Хюго", "Небюла" и "Юпитер", а през 1997 г. му е присъден и призът за цялостен принос към фантастиката, с което е обявен за Велик майстор. И това съвсем не е случайно. Американецът не само притежава чудесен и богат стил, но се радва и на огромна и разностранна фантазия, която му позволява да се разпростре из почти всички области и аспекти на фантастичната творба, а дори и извън нея - макар и под псевдоним, Ванс е автор дори на криминални романи. Любопитен факт, също така, е може би този, че магическата система, разработена от него в "Умиращата Земя", се явява и първоизточник на тази на най-разпространената в световен мащаб система за ролеви игри - Dungeons and Dragons, ведно с немалък набор заклинания и артефакти. Цялото това благодарение най-вече на своята оригиналност и сравнителната си отдалеченост от настоящите окултни разбирания.

Тчай - планетата на приключенията, по неволя втори дом на изследователя от земен произход Адам Райт, сама по себе си е пиедестал на безкрайната фантазия на твореца си, сбирайки на едно място невероятно пъстра палитра създания, не една, а четири, при това враждебни нечовешки раси, и цяла композиция получовеци, свързани по един или друг с тях - а целият този карнавал от лица и герои се развива на фона на пълната гама общества, от примитивно-номадското до високотехнологичното, или философското, или крайно аристократичното, без да броим всевъзможните съчетания и заемки между тях, породено от взаимното им съществуване. На пръв поглед объркващо - няма две мнения по въпроса - но всъщност точно така трябва то да изглежда и в очите на главния герой, и възможността малко по малко да се ориентираш заедно с него в калабалъка, предизвикан от Джак Ванс, доставя неимоверно удоволствие. А има и нещо съвсем различно - с напредването на книгата и натрупването на малките късчета информация, все по-ясно се усеща, че хаосът на Тчай е напълно привиден и следва своите съвсем строги и неумолими правила, не по-малко предизвикателство от самите приключения. По този начин, на втори план, "Планетата на приключенията" се превръща в малко щура, но съвсем редова научна фантастика, въпреки осезаемо по-юношеския си привкус. И то забележим само на места, дори само поради това, че американецът ни най-малко не страда от сантимент по отношение на своите героите, и доста жестоката действителност, с която ги обгражда, е също толкова малко склонна към благородни, романтични жестове и прочее характерни явления.

Но независимо кой подход ще предпочетете - дали само към приключенската, което също е напълно възможно, или и към по-малко явната страна на новелите, забавлението с "Планетата на приключенията" е гарантирано, като остава единствено да очакваме и финалните две от тях.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4579 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (16) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.