Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Arkan - Hilal (2008) (ревю) - Дет метъл, Прогресив метъл, Фолк метъл, Arkan, Арабска музика, Нови албуми
Arkan - Hilal (2008)

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 05 август 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Arkan - Hilal
Season Of Mist, 2008

Line-up:
Samir Remila - bass
Florent Jannier - vocals
Mus El Kamal - guitar
Abder Abdallahoum - guitar, keyboard

Tracklist:
1. Groans of the Abyss; 2. Lords Decline; 3. Mistress of the Damned Souls; 4. Lamma Bada; 5. Tied Fates; 6. The Seven Gates; 7. Athaoura; 8. Chaos Cypher; 9. Defying the Idols; 10. El Houdou; 11. Native Order; 12. Amaloun Jadid

Ориенталски мелодичен дет. Звучи странно. Още по-учудващо е, че по сведения на очевидци може да се получи добре. Даже много добре. Доказателство за това са Arkan - френска група с членове от арабски произход, които вплитат традиционни фолклорни елементи, за да направят нещо изключително рядко в метъла, а и в музиката изобщо. Arkan не просто са успели да влеят по великолепен начин духа на пустинята и пясъците, на ориенталския пазар, целият дух на тази част от света в музиката си, ами и са го направили по такъв начин, че да не ощетят основния стил. И въпреки че звучат някак си по-леко от традиционната дет банда, това е просто защото са решили да използват прогресив елементи. Готовото ястие, обаче, въпреки разнообразния характер на продуктите, си заслужава всяка секунда слушане. А може би именно заради това?

За самия им албум бих могъл само да кажа, че на първо слушане просто не повярвах, че е дебют. Всичко е направено с огромно внимание и степен на професионализъм - от барабаните, през китарите, до борещите се чист и ревящ вокал - всичко. По принцип повечето дебюти страдат от поне малко наивност, дори само в изграждането на албума като ред на песните, преливането им една в друга... В Hilal даже това го няма. Парчетата вървят едно след друго, следвайки вътрешната логика на цялостната конструкция, и макар че, ако се замисли човек, са правени по един калъп, и макар да се слушат на един дъх, почти без да разбереш къде свършва едната и къде другата, освен по интродукциите с мотиви от живота в Арабските страни, са удивително разнообразни и съответно - неомръзващи.

Първата песен дава доста точна представа какво можем да очакваме от албума. "Groans Of The Abyss" започва с нещо като запис от ориенталски пазар и бързо преминава в брутален дет метъл. Стряскащо. Още по-стряскащ е моментът, когато чуваме меланхолични чисти вокали, мелодични китари и акустична интерлюдия на традиционни инструменти. Горе-долу положението се повтаря и във втората. С тази разлика, че "Lord’s Decline" започва с меланхоличен вокал, сякаш продължаващ историята от предишното парче. Естествено, докато биваме раздрани от здрав рев, придружен от мини сола, криещи се зад грухтенето, и напяващи за Ориента. Интерлюдията се е трансформирала в аутро - чиста проба две минути в Арабския свят.

Следващата песен - "Mistress of the Damned Souls” като че ли е по-традиционна. Ако можете да наречете традиционно парче, включващо атмосферична част, мелодичен дет с прогресив елементи и мистериозни разпявки. За разлика от предишните, обаче, включва по-малко влияния, до голяма степен традиционната акустична част е заменена от ритмична такава, но носеща същия дух, както и предишните. Така че калъпът си остава на практика същият, само че изпълнението е доста различно. Поредното доказателство за думите ми, че момчетата от Arkan трудно ще ви доскучаят.

"Lamma Bada" - изцяло акустична, изцяло традиционна, тя е една приятна изненада, която ни подготвя за следващото парче - "Tied Fates". Влизаме в него сякаш предишната песен е била интрото, полека акустичната партия преминава в електрическо звучене, като на заден фон орнаментиката се запазва от втората китарата, която продължава мотива с по-модерно звучене. Атмосферичното интро продължава с почти блек звучене, за да се завърнем в руслото на мелодичния дет с включването на екстремната вокална линия, изпълнявана, между другото, в целия албум от Флорен.

"The Seven Gates" се завръща към звученето на началото на албума, а след нея следва втората напълно фолклорно звучаща песен - Athaoura. Последната идва като една приятна почивка преди може би най-бруталното парче в цялата тава - "Chaos Cypher". Като изключим аутрото, което се връща в ориенталските квартали, "Chaos Cypher" би правила чест на който и да било албум, на която и да е дет банда. Наистина динамична агресия на филийка. Това до голяма степен важи и за "Defying the Idols", където обаче чуваме и интересна комбинация от женски и екстремни вокали. Изключително любопитна песен, която препоръчвам горещо.

Инструменталът "El Houdou" служи като своего рода интродукция към може би най-атмосферичното парче в албума - седем минутната "Native Order". За нея лоша дума трудно бих могъл да кажа, тъй като е доста приятно парче – разнообразна, различна, но все пак носеща духа на групата. Може би единствено част от аутрото можеше да бъде спокойно спестено. След нея, за изпроводяк, Arkan ни представят "Amaloun Jadid" - още един инструментал, който има точно същият баланс между фолклор и метъл, както и целият албум.

Според мен Hilal би бил любопитен не само на любителите на по-нетрадиционното, дори не само и на любителите на метъла. Просто защото е достатъчно уникален, достатъчно разнообразен, за да си заслужава да бъде чут. Е, навярно няма да се хареса на всеки, но опитът ще си заслужава, дори само от гледна точка на обогатяване на музикалната култура. Понеже Arkan са направили нещо, което много малко изпълнители преди тях са успявали. Поне в жанра. А степента на професионализъм за дебютен албум, пак повтарям, е направо шокираща.

Приятно слушане!


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3701 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.