Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Робърт Салваторе: "Долината на мразовития вятър" (статия) - Робърт Салваторе, Фентъзи
Робърт Салваторе: "Долината на мразовития вятър"

Автор: Avatar of Sarig, вторник, 01 юни 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Най-продаваният автор на Ню Йорк Таймс - Робърт Салваторе - наскоро стана известен и у нас с трилогиите си "Долината на мразовития вятър" (за която ще стане въпрос в настоящата статия) и "Трилогия за мрачния елф".

Салваторе е автор на над тридесет книги, като в повечето от тях действието се развива в световете на Forgotten Realms. Ценителите на ролевите игри със сигурност са чували за него. Baldur`s Gate, Neverwinter Nights, Icewind Dale и т.н. - всички те са портали именно към Forgotten Realms. Kъм днешна дата книгите за около популярния сетинг надхвърлят 100.

Дризт ДоУрден. Героят, носещ на Салваторе най-голям успех. Един от най-обичаните фентъзи персонажи - мрачен елф, посветил съществуването си на доброто, избягал от подземния свят заради разбиранията си, коренно различни от тези на неговите събратя (мрачните елфи са извесни с това, че са извънредно жестоки и зли). Дризт ДоУрден - главен герой в над 25 книги. В ранна възраст Дризт е обучен от баща си Закнафейн, ненадминат майстор на оръжието. Още в началото на своето обучение той доказва, че е наследил способностите му и за няколко години се превръща в невероятен майстор на оръжието. Но ако искате да проследите как Дризт е станал такъв боец,то правилните книга са от "Трилогия за мрачния елф", която ви препоръчвам с цялото си сърце :)

В първа книга, "Кристалният отломък" от "Долината на мразовития вятър" Дризт, джуджето Бруенор, Кати-Бри, полуръста Риджис и младият варварин Уолфгар са изправени пред невеж магьосник, в който обаче е попаднал кристалният отломък

Предмет, обладаващ огромна магическа сила. С негова помощ магьосникът - Кесел - набира голяма армия от тролове, гоблини, гиганти, дори могъщ демон, а целта му е унищожението на Десетте града и откриването на пътя към южните страни.

С помощта на Риджис и неговия магически камък, Дризт убеждава Десетте града да се подготвят за дебнещата опасност. Уолфгар обединява своя народ варвари, които също ще се противопоставят на огромната армия на магьосника. Но дали това ще е достатъчно?! Единственият сигурен ход е да бъде убит магьосника и с тази тежка задача се загърбва Дризт.

Във втора книга, "Сребърни реки", Дризт и компания се нагърбват да открият Митрал Хол, изгубеното царство на джуджетата, което принадлежи на Бруенор от кралския род Боен Чук. Към Дризт, Бруенор и Уолфгар се присъединява и Риджис, но не от любов към приключенията,а защото разбира,че най-страховитият член на гилдията на крадците от Калимпорт го преследва. Това е Артемис Ентрери - култов злодей, който дори в някои книги е и главен герой – лишен от морал, хладнокръвен и перфектен убиец. Но за да стигне до Риджис, ще трябва да мине през Дризт.

Уменията на Ентрери могат да се сравняват единствено с тези на мрачния елф. А освен срещу палача, приятелите ще трябва да се изправят пред още много врагове, ако искат отново да видят сребърните реки на Митрал Хол.

Третата книга - "Камъкът на полуръста" - слага край на "Долината на мразовития вятър" и по мое мнения е най-добрата от трите части. Дризт и Уолфгар се впускат в преследване на Ентрери, който е заловил Риджис и заедно с него се насочва към Калимпорт, което ще означава смърт за полуръста. Кати-Бри остава при Харпълите, за да организира военнен поход за превземането на Митрал Хол. Дризт и Уолфгар ще преминат през много опасности, за да се доберат до Риджис, а елфа и Ентрери ще трябва да се изправят един срещу друг, за да се приключат битката, започнала в подземията на Митрал Хол. Но не само Дризт и Уолфгар ще трябва да спасяват живота си. В гилдията на крадците положението се е променило и палача също ще трябва да се брани. Няма да ви разкривам повече, за да не убия удоволствието ви от книгата.

Сюжетът е добър, но не това е най-силната част на автора, а описанията на бойните сцени - просто перфектни! Всяко движение на Дризт е култово. Елфът със своите два смъртоносни ятагана ще ви плени с изяществото на танца на оръжията си, макар и смъртоносни...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1471


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4552 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (41) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.