Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Stargate: Continuum (2008) (ревю) - Мартин Ууд, Брад Райт, Джонатан Гласнър, Научна фантастика, Приключенски, Сериали, Аманда Тапинг, Бе
Stargate: Continuum (2008)

Поредици: SciFi Series

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 13 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта


В памет на Дон Дейвис.
Почивай в мир, генерале.


Старгейт: "Континуум"

В интерес на истината, след "Кивотът на Истината" бях леко разочарован от филмите по фантастичната сага Старгейт. Изглеждаше все едно че историите и идеите са изчерпани и филмите ще се правят само за да се постави точката в края. "Континуум" обаче ме изненада с невероятно свежата интерпретация на иначе старите за сериала мотиви на пътуването във времето и възстановяването на времевата линия.

В предишните моменти, в които сме се сблъсквали с алтернативна времева линия, тя все пак беше в малка или голяма степен подобна на оригиналната. А пътуванията във времето в сами по себе си не предизвикваха достатъчно голям хаос, че да останат нещо повече от забавен елемент и нов фон, на който да се вихри приключението.

В "Континуум" обаче нещата не стоят така. Поставени в една абсолютно различна обстановка, старите герои се представят в абсолютно различна светлина. Любимците на публиката изобщо не изглеждат захабени след изваждането от дълбокия резерв за радост на публиката, даже напротив. Фабулата пък е доста интригуваща и очакванията за едва ли не ретуширане на "времевите" епизоди на сериала бързо се разсейват.

Още един голям плюс е извеждането в по-преден план на Баал. По времето, когато се появи на екран бях споделил с познати, че Клиф Саймън прави изключително добра роля не само за телевизионен сериал и ще е наистина жалко, ако екипа не го използва повече. В "Континуум", както беше и в сериала, Баал е повлиян от земната култура. Само че тук това не става в момента, в който гоаулдската цивилизация се срива и гъвкавостта, добита от този допир му помага много.

Изключително любопитно е да видим един по-пластичен образ, който е готов в името на крайната цел – органичното зло, което му е присъщо, да прави и голямо добро. Някак си е логично, щом в името на висшите цели се правят и низки постъпки да го има и обратния момент. Въпреки че досега като че ли подобен образ не се беше пръквал по фантастичните сапунки, освен може би в малка степен в "Андромеда" и в по-голяма при "Бойна звезда Галактика". Въпреки тези изключения обикновено сценаристите залагат на доста голям контраст между двете морални крайности. И в един момент става досадно.

Накратко "Континуум" е филм, който си заслужава да се види, макар че се съмнявам, че на човек незапознат с десет сезонната сага SG-1, ще му е лесно да разбере за какво, аджеба, става дума. Още си спомням, че мислех за "Серенити" като за един уникално тъп филм, преди да се запозная със сериала, на който се явява шапка, а именно - "Файърфлай". Така че за почитателите на Старгейт сагата филмът е задължителен, за останалите - вярвам ще бъде добро забавление. Може би още по-добро, ако са гледали и десетина епизода от сериите.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5262 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.