Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Еремия (статия) - Любопитно, Общество, Религия
Еремия

Автор: Жеко Найчов, вторник, 27 април 2004.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Едва ли има по-широко тачен празник сред европейските народи от 1-ви Май. В древния Рим тогава са започвали Лемуриите, Келтите са празнували Белтейн, германските народи - Валпургиевата нощ. На този ден Християнската църква чества св. Пророк Йеремия и под това име е известен празникът сред Българите, където също се радва на голяма почит.

Наричан Еремия, Ермия, Ирмин ден, Зъмски ден, празникът се свързва с появата на змиите и повечето обреди са за прогонването им или предпазването от тях. Вярва се, че който в този ден работи полска работа ще бъде ухапан от змия през лятото. Основно в Западна България, сутринта или предната вечер стопанката на дома, заедно с другите жени в къщата - снахи, дъщери и децата вземат маши, ръжени и тенекии, дрънкат с тях и обикалят двора от "изгряло слънце" към "залез" (сиреч, по часовниковата стрелка), като викат: "Бягайте змии и гущери, че днеска е Еремия! Ще ви връзва с ремъци, ще ви дере с кремъци!" (в Източна България това се прави най-често на Баба Марта или на Благовец). Жените влизат в зимника, обхождат кошарите, обора и хармана и вярват, че през лятото нито една гадина няма да ги полази.

В някои селища на тоя ден извършват обреда "гонене на змей". Хората вярват, че ако в селото има змей, той спира облаците и не вали дъжд. Затова мъжете устройват изгонване. Това става нощно време, когато няколко мъже, съблечени "дибидюс голи", въоръжени със сопи, започват от източния край на селището и завършват в западния, като мушкат и удрят навред, за да изгонят скрилия се змей. По това време никой не излиза от къщи, защото змееборците имат пълното право да го набият. Дори има случай след Освобождението, когато някакъв депутат минавал през село, в което гонели змей и си изял пердаха.Когато приключат с обхождането на селото мъжете вкупом се изкъпват в течаща вода и вярват, че дъждът вече няма да заобикаля тяхното селище. На някои места на този ден се правят и други обичаи за дъжд- Пеперуда и Герман.

Двата обичая са доста интересни и имат напълно езически смисъл, на места покрит с тънка християнска покривка. Изпълняват се поотделно или заедно, като първо е Пеперудата.

За пеперуда се избира девствено момиче, сираче (може първаче или изтърсаче), което заедно с други момичета обикалят селото предвождани от баба или вдовица пеят специални обредни песни. Минават по къщите, като всяка стопанка ги посреща с котле с вода, полива пеперудата, докато дружките и пеят а тя размахва ръце и ръси вода наоколо. После им дава продукти, с част от които после се прави трапеза, а други остават за сирачето.

Герман е глинена мъжка кукла с несъразмерно голям полов член, която се осмисля като мъртвец и се погребва с продължително оплакване близо до водоизточник. Изработва се отново от моми под ръководството на вдовица. Главата се покрива с черупки от червени великденски яйца,тялото се полага върху керемида или бухалка за пшране и се кичи с цветя. Понякога куклата престоява в къщата на пеперудата за една нощ, като задължително се пази от стари жени и се погребва на следващия ден. Гробът се отбелязва с кръст и на третия и деветия ден жените ходят да палят свещи и нареждат трапези с варено жито и хляб “за Бог да прости”.

В Хасковско, на Зъмски ден, моми и ергени тъпчат с боси нозе кал за глинени съдове. А като привършат, отиват в полето да берат див чесън, който носят в къщи, за да ги пази от зли магии и змийски погледи. В земите по долното течение на река Тунджа хората на тоя ден сеят зелето и наричат: " както се свиват змиите, тъй да се свиват и зелките", за да станат стегнати и здрави.

За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1193


Допадна ли ви този материал? (0) (1) 5946 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (12) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.