Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: National Geographic - Юли 2008 (статия) - Археология, Биология, География, История, Културология, Палеонтология, Научнопопулярно, Периодика, Б
National Geographic - Юли 2008

Поредици: National Geographic

Автор: Т. Христов, петък, 11 юли 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни, Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Горилите от Вирунга
Когато преди година снимката на убития среброгръб мъжкар от парка Вирунга обиколи света, мнозина бяха готови да обвинят за убийството на горилата бракониерите, които са неизкоренимо зло за всяка защитена територия. Всъщност убитите животни са общо седем, но понеже паркът се намира във взривоопасна зона, оспорвана от тутси, хуту и Конгоанската армия, никой не се учудва, че на място, където човешкия живот не струва и стотинка, някой е посегнал и на горилите. След едно изпълнено с опасности журналистическо разследване, истината излиза наяве - причината е корупция, свързана с нелегалната търговия на дървени въглища, произвеждани във Вирунга.

Викингите
Няма човек, който да не е чувал за тези свирепи северни воини, които са опустошавали европейското крайбрежие десетилетия наред, нападащи изненадващо с леките си лодки и изчезващи досущ на морски призраци със заграбената плячка. Но викингите - освен безразсъдни авантюристи - са били и умели мореплаватели; именно те са открили Америка много преди експедицията на Колумб да опъне платна в търсене на по-пряк път към Индия. Освен че са способствали за културния обмен между различни народи, те самите са развивали удивително добри занаяти.

Капан за тиранозаври
Една кална яма в Китай, образувана от тежката стъпка на голям динозавър в блатистата почва, се превръща в смъртоносен капан за няколко древни прародители на тиранозавъра. Привлечени от отчаяната борба на една жертва, няколко хищника се оказват заклещени в същия капан и споделят съдбата на плячката си. Днес, след внимателни дългогодишни разкопки, съдържанието на ямата е преместено в музей, където множеството фосили се обработват и изучават, за да разкрият родословното дърво на тиранозаврите - господарите на животинския свят хилядолетия по-късно.

Родопски традиции
Едно нещо отличава родопското село Рибново от околните населени места - спазването на многовековна традиция. Може би затова селото наброява 3000 жители и не губи младите, привлечени от лъскавите изкушения на големия град. Сватбата – събитие, празнувано от цялото село - се вдига така както дядовците на дядовците на младоженците са я правили, съхранявайки патриархални добродетели от отдавна отминали времена.

Рифът Кингман
Каква е разликата между един непокътнат риф и един съсипан от домогванията на човека? Това е видимо на островите Лайн - рифът Кингман е все още недокоснат от човешка ръка рай, докато съвсем наблизо се намира рифът Киримати - обезобразен от океанския риболов. Популацията на хищниците - живеещи в постоянна борба за храна - е над 80% от общата биомаса на рифа. Океанският риболов унищожава и хищниците, и растителноядните риби, което дава възможност на водораслите да се развиват бурно, стимулирайки развитието на микроорганизми, които пък причиняват гибелта на коралите.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4424 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.