Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Нийл Геймън: "Чупливи неща" (ревю) - Нийл Геймън, Мистика, Научна фантастика, Фентъзи, "Fragile Things", Английска литература, Нови книги
Нийл Геймън: "Чупливи неща"

Автор: Ангел Генчев, събота, 28 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Един сборник разкази никога не е като роман - не създава същото усещане. Дори да е събран около една тема, дори да е на един автор - пак не можеш да кажеш с тази лекота "авторът - така и така, сюжетът - това и онова; идеите - тъй или иначе, стилът - еди как си". Сборникът е по-скоро калейдоскоп - при всяко завъртане и цветовете, и фигурките се менят, и доста рядко да се повтарят, дори и понякога да се наподобяват.

Ето и тези "Чупливи неща" - авторска, но не и тематична подборка - коктейл от различни хрумвания, породени по различно време и от различни стимули в съзнанието на Нийл Геймън, прехвърлени на хартия от иначе лекото му перо. Най-близката асоциация, която хрумва пък на мен е призма - призма, пречупваща творческия устрем на британеца във всевъзможни, на места дори невъзможни, достъпни само на фантазията цветове.

Защото такава картина извиква в моето въображение тази книга. Геймън - нетипичен, разнообразен, плодовит, фееричен, понякога малко неразбираем и отвлечен, но пък за сметка на това грабващ с всеки ред - дори и в мерена реч, колкото и да звучи странно. Криминален, фантастичен, поетичен; забавен, футуристичен; мрачен или пък романтичен - донякъде се изненадах дори не толкова от палитрата на неговата фантазия, а от настървението, с което се нахвърлях върху всеки следващ разказ, за да видя какво ще ми предложи пък той. Не че харесах всички - но това е неминуемото зло при подобни сборници, един ти е по вкуса, един не е, но пък другиму ще направят впечатление в обратен ред.

Даже ако трябва да сме честни - Геймън не е майсторът на разказа. Не е Шекли. На места е малко недовършен. Другаде - разхвърлян. Тук-таме само скицира и дори не си прави труда да щрихова. От трета страна, пък, отделни разкази са самороден брилянт, че може би и шлифован. Но във всички случаи, "Чупливи неща" са нещо, което си заслужава - нещо, което те откъсва за кратък, но животворен момент от действителността и те прехвърля директно в света на приказките.

А приказки трябва да се разказват. "Те са обменната ни валута с онези, които са населявали света преди нас изобщо да ни е имало.". Нийл Геймън.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (1) (1) 4665 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.