Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008) (ревю) - Андрю Адамсън, Кристъфър Маркъс, Фентъзи, Ана Попълуел, Бен Барнс, Винсънт Грас, Джорджи Хенли, Питъ
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 16 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Хрониките на Нарния: Принц Каспиан" (2008)

Към екранизации на книги, особено пък правени от американци, и още повече от Дисни, подхождам по принцип с голямо недоверие. Обаче фентъзито по дефиниция е благодатен стил за тая работа, особено лековатото, или по-скоро детско-юношеско такова, каквото се явяват "Хрониките на Нарния" на Клайв Стейпъл Луис.

Скромното ми мнение за същите е, че "Принц Каспиан" и "Плаването на Разсъмване" са най-добрите книжки от поредицата. Просто, защото са най-динамични. А динамиката е нещо, което обикновено търся. Екранът пък от своя страна направо си я изисква, в поне малка степен. Е, освен ако идеята не е филмът да е дълбоко философски, леко идиотски и по възможност точещ се като народна песен, с две думи - академичен.

Но все пак да оставим свободните разсъждения на тема киноиндустрия и да надникнем малко в конкретната лента. "Принц Каспиан" определено не се вписва в определението ми за детски филм, имайки предвид, че около половината екранно време е заето от батални сцени и откровен кьотек. Стилни, изпипани, с добре анимирани приказни същества - изобщо, пълно забавление за окото. И ухото, бих добавил, поради щото малко ленти успяват да ме накарат да настръхна само с музиката си, която определено поддържа и засилва ефекта на действието по великолепен начин.

Нещото, което ми липсваше в екранната адаптация обаче беше онази щипка хумор, която К. С. Луис беше добавил с широки пръсти в книгата. И макар да беше засегнат елемента с мишките, просто не беше същото. Но, в крайна сметка, не може всичко да е идеално.

Дълбок смисъл в "Принц Каспиан" няма защо да търсим - такъв просто липсва. Цялата фабула е изградена върху прастарата битка между доброто и злото, което за какъвто и да било продукт на изкуството се явява клише през последните няколкостотин години, ако не е гарнирано с още нещо или пък с уникалност при поднасянето на идеите.

Въпреки казаното по-горе обаче, филмът си заслужава, защото има едно простичко, но ценно свойство - да забавлява. И без да се замислям особено, бих го нарекъл една добра времегубка, за младежи, девойки и цели семейства. С други думи казано - лента, с която напълно спокойно можете да си направите един приятен подарък на семейни начала.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3529 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.