Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Forbidden Kingdom (2008) (ревю) - Роб Минкоф, Джон Фуско, Екшън, Комедия, Приключенски, Фентъзи, Бинбин Ли, Джеки Чан, Джет Ли, Ифей Л
The Forbidden Kingdom (2008)

Автор: Т. Христов, петък, 06 юни 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Забраненото кралство (2008)

В сутрешната си разходка Ученикът съзрял как на старото ябълково дърво имало само половин ябълка. Развълнуван, той я показал на Учителя и му казал:
-Учителю, какво означава това?
Учителят се вгледал в дървото и отговорил:
-Не се упражнявай повече тук с меча.


Като чуе човек имената на Джеки Чан и Джет Ли, споменавани заедно в един филм, какво си представя? Правилно, изобилие от тупалки и хумор. Разочаровани няма да има, всъщност филмът дори е приключенски, а си пада и малко фентъзи. Продукцията е чисто холивудска, така че обичайният китайски мистицизъм, характерен за подобен род филми, просто липсва, за сметка на умело преплетените дзен-будистки коани и даоски притчи. Няма да се насладите и на експлозия от цветове, носещи различен смисъл и внушение (също траен белег на съвременното китайско кино), но затова пък ще видите купчина от – какво? Правилно, от тупалки.

Сюжетът няма да затормози ничия природна интелигентност - момче от нашия свят попада в древен и приказен Китай, където Кралят на маймуните е подло пленен от Нефритения военачалник; и само ако вълшебният му боен жезъл бъде върнат на законния му собственик – тоест, Краля на маймуните, може да се освободи и да победи вечния си враг. Нашият герой трябва да преодолее купчина препятствия, включително и собствената си некадърност по отношение на любимото кунг-фу, и да се изправи в смъртоносна битка срещу вражите пълчища. Естествено, помагат му и добри хора по пътя, за да може правдата да възтържествува накрая.

Джеки Чан все едно се е родил за тази роля - иде му сякаш отвътре да играе леко комедийни характери с мелодраматичен боен стил, което обаче не намалява ни най-малко очарованието му на екрана. От времената на Пияния Майстор (което прави едно трийсет години) не бях виждал толкова добро превъплъщение в тази роля. А Джет Ли отдавна се превърна в кинолегенда в света на бойните изкуства, така че ролята на мълчалив и всеотдаен воин му приляга точно. Колкото до нежната част от компанията в лицето на Златната Лястовица - без нея филмът не би бил толкова добър. Момичето, което е готово да застане само срещу Нефритения военачалник, за да отмъсти за семейството си няма как да не спечели нашите симпатии.

Пролога на филма определено пародира кунг фу филмите от 70-те и 80-те, помните ги предполагам - героите летят, прескачат тристагодишни дървета и трошат скали с поглед. Но след това хореографията на битките е доста по-реалистична. Нивото е доста високо, макар и далеч от оригинален китайски филм, където един едничък удар се превръща в танц (нещо, което почти е постигнато в битката между Джеки Чан и Джет ли всъщност). Като цяло, "Забраненото кралство" е приятен приключенски филм, който няма да ви накара да скучаете. Между другото, преди време имаше екранизация на Холмарк горе-долу на подобна тематика, която също е забавна.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4745 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.