Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Full Metal Panic! (статия) - Аниме
Full Metal Panic!

Автор: Amelia, събота, 20 март 2004.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Дами и господа, госпожички и господинчовци, аристократи и плебеи, човеци и човекоподобни и всички, вие, които четете този текст, а не попадате в по-горните категории (аниме фенове по default),

Кселос и Амелия с гордост ви представят една продукция на GONZO Digimation (изпод чието крилце са излезли гениални творения като Hellsing и Vandread) великото, зашеметително, убий-скуката-със-смях аниме, FULL METAL PANIC!!!

(покашляне в очакване на аплодисментите да затихнат)


Накратко

Виж още: Аниме [19]

А сега, за да хвърля мост между лиготиите и сериозното, ще кажа 2-3 думи за невероятното сериалче, комбиниращо сериозна доза хумор с ученически неволи, фантастични елементи, як екшън и детайлни битки с 10 метрови въоръжени до зъби роботи AS (Arm Slave) и каквато въобще друга техника се присети човек.

Full Metal Panic!:

В основата на този сезон са т.нар. “черни технологии”. Те представляват забранена наука за създаване на екзотични оръжия, които биха могли да нарушат сериозно балансa на силите на Земята. За борба срещу хората, готови с лека ръка да използват тази мощ за престъпни цели, е създадена тайната антитерористична организация, “Митрил” (а Толкин може би се върти в гроба, още повече, че бюджета на въпросната групировка надминава многократно този, отпуснат за филмирането на собствената му книга), оборудвана с всички върховни постижения на техниката в момента, както и с някои от “черните” технологии, за да бъде винаги една крачка напред във вечната “студена война”.
Историята започва в замръзнало бойно поле на територията на бившия Съветски Съюз. Екипът на Митрил, Сагара Соске и неговите колеги Мелиса и Курц, спасяват с AS-ите си младо момиче, бягащо от секретна лаборатория на КГБ (хмм няма шега), в която то е било подложено на експерименти и изследвания, за да се разбере дали е една от т.нар “whispered” (отказвам да го превеждам. Хм, е в контекста може да се преведе като “чуващи шепота” “осенени”.Whispered са хора, които носят скрити в генома си, познанията за строежа и управлението на черните технологии. Често, те притежават и други интригуващи способности като телепатията, например. В повечето случаи нещастните хорица дори не подозират колко са специални и го разбират едва когато разни терористични групировки се юрват като копои по следите им). Едва завърнал се от успешната мисия у дома, в генералния щаб на Митрил, подводницата “Туата де Данаан”, Сагара е изпратени на нова задача, по-страшна за него и от най-обречената и безмилостна битка – той трябва да стане японски гимназист под прикритие. За човек отраснал на бойното поле от хлапе и попил военните навици, начин на изговор и мислене до последния си квант, цивилният живот е странно, нелогично и адски стресиращо нещо. Но, заповедите са си заповеди...

Цел на мисията: охрана над един от потенциалните “Wispered” - Чидори Канаме, идолът на класа, плацикаща се до този момент във водите на спокойното си съществувание. Изключително борбена личност, доказателство за което е, че успява да оцелее ВЪПРЕКИ защитата на Соске, до момента, в който Гаул/Гаурон (това е главния гадняр) наистина спира вниманието си върху нея, тя е момиче с огнен темперамент, винаги готова да цапардоса младия сержант с юмрук (или по-често с някакво странно хартиено устройство (камшик си е бее)), след всяка ежеминутна негова простотия, макар и от време на време да залита леко романтично по него. (докато не я вбеси пак). Тук има доста разнообразни серии, изпълнени с взимащи дъха AS-мелета, както и самостоятелни мисии, несвързани с г-ца Чидори. Антитерористичните задачи и постоянната кървава война между Сагара и Гаул, правят от сезона един адски як Mecha сериал, макар и на моменти разнообразяван с училищни идиотщини.

Full metal panic Fumoffu!

Това е нещо като втори сезон на Full Metal Panic, ама не съвсем. Поне аз не мога да го схвана като такъв. Състои се от 15 епизода (+ 2 специални серийки, които поради незнайни за мене причини са сложени отделно (забранени са поради сходни атентати по това време в Япония доколкото знам - Кселос)), някои от които са със стандартната двадесетминутна дължина, но повечето са двойно по-къси. Докато първият сезон се развива, така да се каже, на бойното поле, то Fumoffu-то е изцяло посветено на интеграцията на Сагара в нормалния цивилен живот. (Нормален ли казах? Цивилен? Хммммммм.) Тук няма обособена фабула, всеки епизод си е сам за себе си. Двата сезона не са разделени хронологично, ами по-скоро се случват по едно и също време. Във Fumoffu-то освен това отсъства главен гадняр, който да бъде злостно пречукан накрая. “Какво има тогава?” ще попитат някои. Ами...не мога да го предам с думи. Само ще ви кажа, че докато го гледах, така цвилех от смях, че брат ми дойде да види дали съм добре (под сурдинка ще споделя и за няколкото некомфортни момента, в които избухнах в смях насред рейс 72 и по средата на една особено важна, но скучна лекция, само защото се присетих за някои моменти от анимето). Неописуемо е! Просто пред свежия хумор, леещ се от култовите десетминутки бледнеят всички истерични комедии, с които толкова се гордее западната цивилизация.Кой би повярвал, че японците имат толкова сходно с нашето чувство за хумор? След тази ода, посветена на смеха, сега следва да дам и няколко кратки обяснения относно името на продължението. Всичкото идва от едно мишеподобно същество, наречено Бонта-кун, което е емблема на един от увеселителните паркове в Токио – градът, в който се развива действието. Злата комерсиална политика на подобни заведения обикновено води до появата на цял куп атрибути, свързани с това място и целящи психоатака (а.k.а промиване на мозъка, според някои местни земляни), насочена към потребителя и оттам – финансова офанзива към неговия джоб. Към тези безкрайно нужни вещи спадат химикалчици, несесерчета, тениски и дори в по-екстремните случаи – цял костюм на въпросното зверче. Именно от този костюм Сагара успява да сътвори перфектната бойна машина (да не забравяме, че става въпрос за mecha-аниме все пак), оборудвана с последните писъци на баталната техническа мода и имаща един съвсееееееееем мъъъничък дефект – нещата, които околните чуват, когато управляващият въпросното нещо говори, звучат горе долу по този начин: fumo fu, fumomomomomo, fumoffu. Какво да се прави...Никой не е виновен, че транслаторът прави бъг с цялата система. Да се чуди човек защо не се продават като топъл хляб. Е, представете си сега цял взвод Бонта-куни, които тичат под строй и пеят онази любима на американските войници песничка (на бонта-кунски тя е нещо от тоя сорт фуумо фумо фумо фумоо фумооо и т.н.) Гледката е покъртителна...

Герои
(само накратко)

Сагара Соске

Отрасъл по бойните полета на Афганистан, където от най-крехка възраст се бие срещу съветските войски, този петнадесетгодишен младеж в момента е сержант в секретната антитерористична организация Митрил, при това в специализираното подразделение, което се разправя с по-необикновените ситуации. Когато Митрил получава информация, че КГБ е хвърлило око на японската ученичка Чидори Канаме, за която се подозира, че е една от т.нар. “whispered”, Соске е пратен, заедно с колегата си Курц Вебер и шефката си Мелиса Мао в Токио, където се внедрява в училището на Чидори като неин съученик. Оттам насетне историята става сериозна (Full Metal Panic) или убийствено смешна (Fumoffu), в зависимост от това дали Соске трепе злите, навлякъл някой от внушителните АС или прави простотии от сорта на тези да си взриви шкафчето за обувки, понеже някой му го е отварял (за да пъхне любовно писмо, примерно), да варди училищните хлебчета със капан от флакон Зарин или да домъкне в даскалото опасно бактериологично оръжие.

Чидори Канаме

Тя е умна, тя е красива, тя е представител на класа и заместник председател на ученическия съвет (имат си и такива организации там явно). Но Чидори е и много други неща. Примерно, тя е whispered. Освен това е и доста самотна, което значи, че ако Соске не беше дебилът, който всъщност е, той би бил истински дар божи за нея (тцтц, колко много условно наклонение само в едно изречение). А сега като се замисля как го маризи Кана-чан при всяко най-мъничко прегрешение (примерно когато й е забравил тетрадката с домашното, което тя милостиво му е дала да препише, к’во толкова...) си мисля, че тя е и много, много агресивна. Перфектна двойка са си стига го нарича дебил, само щото е такъв. Глей си работата! Аз Соске го обожавам! Пробуем?

Тереза (Теса) Тестароса

Другата whispered в анимето. Заради огромната й дарба, на нея е поверено командването на подводницата – щаб на Митрил. Теса е много миличка и много непохватна. Способна е да се спъне и да падне дори при изправен стоеж на едно място. Освен това си пада по Соске. Доста при това (во кратце - Теса, Чидори и Мао – трите ГОЛЕМИ проблеми на горкия военен). Хех, жени го кажи ;р Хм, това сексистка забележка ли е, що ли???

Курц Вебер

Като го гледа човек този русокос и синеок хубавец, с това немско име, си вика “бе тоя не може с японска семка да е правен”. Какъвто и да е, за него се знае, че е роден в Япония и е расъл там до четиринадесетата си годишнина. В момента е снайперист в спецотряда на Митрил, под командването на Мелиса Мао. Освен това, Курц е един...ходещ хормон. И е готов с еднаква решителност да използва божествените си стреловъчни умения и когато треби бед гайс, и когато трябва да зяпа голите жени от тайфата при посещението им на един от многото японски горещи извори. Много е сладък.

Мелиса Мао

Мао е американка с китайски произход и е абсолютен пич! Пуши като комин, пие като казак, да не говорим какви неща се леят от устата й (специални извадки от богатия й речник са поместени в книгата “Речник !@*&*#@ или Как да тормозим новобранецът”). Когато среща за пръв път Соске и Курц, те са все още в тренировъчния лагер на Митрил. На нея спешно й трябват двама души, които да заместят двама ранени от отряда й и тя решава с цялата категоричност на битието, че няма да вземе двата идиота насреща й. Е, как беше онази приказка? Май “никога не казвай никога”...

Андрей Калинин

Командващият офицер на Соске и един от шефовете на специалните екипи на подводницата. С дълъг оперативен стаж бившия руски командир е великолепен тактик и неколкократно се е сблъсквал със Соске и Гаул през войните. В момента е дясната ръка на Теса. Трябва да го кажа, трябва да го кажа, трябва да го кажа!!! Казвам го: “Оооооооооооо, Калинин рулзззззз! Братушката е пълен изрод (в добрия смисъл, разбира се)!”

Гаул (Гаурон)

Малко се знае за него, освен че е главния Луош (ма многу Луош) враг на Соске през повечето от сериите. Терорист от висока класа, наемник без никакви скрупули, спонсориран от тайнствена организация с идеята да им достави wispered обекти за изследванията. Вероятно японец, или поне с азиатски произход, Гаул е имал доста спречквания със Соске, от които си има сгряващи спомени както и огромен белег на лицето получен от снайпера на сержанта, под ръководството на Калинин, при едно от многото афганистански мелета. Една от най-опасните му черти е великолепното управление на AS системи. Кодарл (AS-a му) няма равностоен опонент, изключая разбира се “Арбалест” на Соске. Причината е главно в едно от черните технологични оръжия, инсталирано на двете машини и наречено “ламбда драйв”. Устройството превръща мисълта на управляващия го в нещо като енергия около машината и по този начин може да стопи без следа всеки куршум попаднал наблизо.

Хаяшимидзу Астинобу (Семпай)

Ммммммммммм. Това е председателят на ученическия съвет, този, който осъществява връзката между ученици и учители и се грижи правата на първите да са добре защитени. Той е АБСОЛЮТЕН психопат. И е невероятно готин. През цялото време размахва някакви ветрилца, на които са изписани разни работи (за съжаление рядко ги превеждат, а съм сигурна, че има отношение към анимето). Литературните му интереси се простират от “Елементарни частици” до “Влюбен в 5 жени едновременно”. Всъщност, двамата със Соске наистина са от един дол дренки.

Разни други

Любима графа. Тук се включват тези образи, които все пак се появяват сравнително често, но за тях няма кой знае какво да се каже. Например Микихара Рен, щерка на боса на една от местните Якудзи и иначе много мило и добро същество, първа помощничка (май секретарка е по-точната дума) на Астинобу. Друг подобен образ е Токиуа Киоко, съученичка на Чидори и Соске, вечно засмяна и вечно снимаща околните с цифровото си апаратче. Или пък егоцентричката Мизуки (пак от същия клас). Трябва да се спомене и Цубаки Исей (ехх), местното карате божество, с ужасно лошото зрение, което е влюбено в Чидори и непрекъснато отправя бойни предизвикателства към Соске. А за завършек – още два индивида от мъжки пол: Оно Ди, който обожава да преиграва (особено пред съученичките си) и смахнатия на тема всичко свързано с войната и папарашките фотографии Шинджи Казама. Тайфа, достойна само за нещо толкова олигофренично-диво, колкото Fumoffu-то.

Техниката. Все пак мекове ли ще гледаме или бонта-куни. За всеки по нещо.

Арбалест

AS – Прототип пилотиран от Соске. С помоща на Ламбда драйвера е единственото оръжие способно да се противопостави на Гаул. Тъй като е прототип, не е особено ясно как точно и дали работи като хората Ламбдата, но пък като скорост и бойни умения се оправя съвсем идеално.

Кодарл

AS-а на Гаул, доста по оригинален на вид с дългата конска опашка. Оборудван с черната технология, сее смърт с лекота сред противниците си. Красива машинка няма спор.

Rk-92 Savage

Второ поколения руска техника, често използвана въпреки грозния си дизайн в сериите. Сдиелано с брадва дето викат. Но пък явно е прилично евтин, и има свой чар като нетипичен аниме mech. Доста често пилотиран от Соске в добрите стари наемнически времена из Афганистан.

Туата де Данааан

Гордостта на Митрил (подозирам и на GONZO Digimation, като знам колко невероятно добре е нарисувана). Огромна подводница, предназначена за пренасяне на целия персонал, техника (AS-и хеликоптери, джипове, изтребители) водене на подводен бой и изстрелване на големи далекобойни ракети. От нея Тестароса, която като wispered е участвала в създаването й, командва всички операции. Малка бързоподвижна армия, съперничеща на коя да е от великите сили в момента. Неуловима за радарите и бясно издирвана, тя е наречена от американската флота “toy box”. Освен техниката, Туата има и една малка засекретена стая, в която се намира яйцевидно легло със засега неясна за не- изгледалия първи сезон зрител.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1044


Допадна ли ви този материал? (2) (1) 6229 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (112) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.