Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Дайдоджи Юдзан Тайра но Шигесуке: Будо Шошиншу (статия) - Дайдоджи Юдзан Тайра но Шигесуке, Японска литература
Дайдоджи Юдзан Тайра но Шигесуке: Будо Шошиншу

Автор: Amelia, събота, 20 март 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Тъй! Крайно време беше манията ми по японската анимация да придобие и някои образователни краски. След всичките анимета, които ми минаха през PC-то, някак си нямаше как да ми се размине и проявявата на нездрав интерес към почти всичко свързано с нисичките островни азиатци.

А откакто гледах Кеншин, нещата придобиха лек психодиспансерен оттенък, който (слава богу), поради липса на пари и време се изроди в кротко ровичкане из семейната библиотека, в издирване на всичко свързано със самураите. Излишно е да обяснявам как се почувствах, когато най-накрая се натъкнах на едно тънко книжле, което беше точен отговор на молитвите ми.

Иде реч не за нещо друго, а за “Кодексът на самурая”, съвсем прясна книжка, издадена само преди 2 години от “ЛИК Издания ЕООД”, “Изток-Запад”, Библиотека “Светът на война” (да е жива и здрава мама, че го е закупила!). Както подсказва заглавието, в нея става въпрос за това, как трябва да се държи един самурай във време на война и в мирно време, в служебния и личния си живот.. Нейният автор, Дайдоджи Юдзан Тайра но Шигесуке, е бил потомствен и много, много образцов самурай, нещо, което е направило създадената от него книга особено популярно четиво след написването й през 1686г. (всички знаем за силата на личния пример, нали?). Оригиналното заглавие “Будо Шошиншу”, на български се превежда като “Наставления за поелите по пътя на воина” и наистина отразява правилно съдържанието на творбата. Тя не е просто набор от систематизирани абстрактни правила и закони, подобно на Конситуцията. Тя е набор от наставления, напътствия, а се знае, че когато те наставляват, обикновено ти дават различни обяснения, илюстрират нещата с примери, въобще подходът е доста по-...педагогически (или методически?) правилен, да речем. Та, всеки желаещ може да отвори тези страници и да научи купища интересни и полезни неща – примерно как да служи на Господаря, как пълноценно да прекарва свободното си време, как да се отнася към жена си и родителите си, как да си избере кон... Пред очите на читателя се рисува удивителната, оплетена в шинто, дзен будизъм и конфуцианство, картинка на Япония, такава каквато е била в периода Едо. Аз лично бях почти изумена, когато ме озари прозрението, че самураите далеч не са някакви кресливи маниаци, упорстващи в намерението си да се самоизкормят, а са хорица като всички нас, само с мааалко по-голяма гордост, достойнство и чест. Сериозно, като се вземе предвид фактът, че е писана в края на 17-ти век, наистина е забележително как тази книга все пак почти не противоречи на съвременната ЗАПАДНА ценностна система. Липсва какъвто и да е фанатизъм. Господства умереността. Проповядва се стремеж към усъвършенстване на духа и грижа за тялото, при това по един съвсем човечен начин. Има толкова много мъдрост. Единственото, което аз, като съвременна, западна персона, не можах, а и продължавам да отказвам да възприема, беше насаденият от конфуцианството начин, по който войнът се самосхваща като предмет в ръцете на издигнатия в култ по-висшестоящ индивид (сиреч Господар) и е щастлив (?!) от това. Някак твърде чужда ми е идеята човек да захвърли всичките си лични стремежи и грижи, за да уйдисва на акъла на някакъв си там недостоен тип, който само по едно стечение на обстоятелствата се е пръкнал в по-богато и влиятелно семейство. Ма то, конфуцианство... Половата ми принадлежност напълно оправдава омразата ми към него. Пък и не претендирам, че мога напълно да разбера една толкова различна култура.

Съжалявам, че не мога да приложа тук цитати от книгата, поради категоричното изявление за авторските права, намиращо се още на втората страница (дори него не мога да цитирам). Така, че ще се наложи да ми повярвате, че четивото АБСОЛЮТНО си заслужава, особено ако читающият го има интереси в тази област. Обяснителните бележки в края на книгата също изобилстват от безкрайно ценна информация. Така че търсете, намирайте и четете. В света има и други вълнуващи и романтични неща освен рицарите, пиратите и индианците.

За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1039


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4825 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (23) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Гор Видал: "Юлиан"
Хорацио Нелсън
Future Shorts 2007 - 26.12.2007
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.