Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Andromeda Strain (2008) (ревю) - Микаел Саломон, Робърт Шенкан, Драма, Научна фантастика, Андре Брауър, Бари Флатман, Бенджамин Брат,
The Andromeda Strain (2008)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 22 май 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Щамът Андромеда" (2008)

Гледах филм. Особен филм, тъй като обикновено екранизациите по научнофантастични романи влизат в две категории. В първата попадат странните и често извратени кръвосмешения на сценария с оригиналната книга, които нерядко биват отхвърляни от зрителската маса, при това с право. Втората пък включва опитите да се пресъздаде мот-а-мо действието, обикновено нескопосано, тъй като този клон на художествената литература просто не подлежи на директен подход. Разбира се, в някои частни случаи, плод на гения на отделни субекти в рамките на филмовото творчество, се получават качествени резултати - нещо като пропорционална смес между гореизложените две. Но те като цяло са рядкост.

В конкретния случай обаче има цели две високо отстоящи отправни точки. От една страна Майкъл Крайтън, който сам по себе си е автор-сценарист, сиреч произведенията му не се нуждаят от особена модификация, за да бъдат реализирани цветно. От друга - великолепната, но антична адаптация на същия този роман от 1971, която навежда на мисълта за римейк. Но не би. И точно такъв филм досега не бях срещал.

В първия половин час от първата му серия, бидейки реализиран в две мини-серии от по около деветдесет минути, зрителят би могъл да премине през целия спектър от изненада, възмущение и недоумение. Стига да познава изходното произведение. Едно на ръка, фабулата е силно модернизирана - не само като техника и ефекти, но и като събития и понятия. Идеи и концепции като биотероризма, военната параноя настъпила след войната в Залива от последното десетилетие на ХХ век и събитията от 11 септември биха изглеждали непонятни в контекста на оригиналния роман от 1969. Медийното изнудване в стил новия век, натиска върху управляващите от страна на журналистическото съсловие е друга част от нещата, които прехвърлят новия щам на Андромеда в съвремието. И превръщат първоизточника в анахронизъм, до степен в която започваш да се чудиш дали гледаш същия филм и дали си чел същата книга.

И в точно този момент, в който си стигнал до пика на недоволството си, действията на екрана се връщат в руслото на оригиналното произведение, без това по никакъв начин да навреди на последователността на събитията. И още повече - без да навреди на същността на основните персонажи, за да се отплесне отново, в да го наречем третата част - към ново допълнение към оригиналния сюжет.

"Щамът Андромеда" от 2008-ма година прилича точно на това. Все едно, че върху оригиналния, суховат и доста научно ориентиран роман на Крайтън са добавени още поне две модерни повести. И това го превръща в някакво ново цялостно произведение, макар и носещо същото име.

Филми от подобна категория биха могли да направят огромно впечатление, и то по най-простата видима причина - вложената в тях творческа мисъл и енергия. Точно на фона на изкуствените продължения на стари ленти, техническите римейкове и нефелните опити за предъвкване на класически произведения по вкуса на новия зрител с помощта на тонове ефекти. А дали не би трябвало да се превърнат в нещо по-традиционно за съвременното кино? Не зная. Но бих искал да видя поне още един подобен опит.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4317 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.