Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Представяне на "Метро 2033" и Дмитрий Глуховски (статия) - Дмитрий Глуховски, Научна фантастика, Постапокалипсис, Киберпънк, Руска литература
Представяне на "Метро 2033" и Дмитрий Глуховски

Автор: Константин Делчев, четвъртък, 15 май 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За няма тридесетте си години, руският писател и журналист Дмитрий Глуховский има завидна биография - знае пет езика, бил е репортер в Байконур, Израел, Северния полюс... И е автор на създаващият около себе си пост-апокалиптичен роман "Метро 2033", който бе представен в България от издателство "Сиела".

Самото представяне се състоя на 12 май в едно до толкова ъндърграунд софийско заведение щото не разполагаше и с табела на входа на блока, в чието подземие се намираше, а желаещите да присъстват се ориентираха с питане (като така насмалко не стигнаха първо до Цариград) и по представителите на издателството, стоящи отпред. От уважение към тайните на това заведение, името му няма да разкриваме. Друга добавка към атмосферата бяха и двама представители на Пейнтбол България, чийто военен пост-апокалиптичен облик, обаче беше крайно въпросителен. Като цяло - личеше си амбицията за оригинално, въздействащо представяне, но като традиционалист не мога да не си задам въпроса, дали една добра стара сбирка в читалище или книжарница не би била по-разумна. От една страна, направеното беше ефектно, но от друга - най-вероятно ощети посещаемостта и не улесни комуникацията при задаването на въпроси. А и ако продължаваме спускането по тази плоскост сигурно трябва да представяме поредицата за Ъплифта в делфинариум или Дантевия "Ад" в... абе той няма нужда от представяне!

Събитието започна с чаша червено вино, последвана от няколко думи от директора на издателство "Сиела", последвани от импровизирано представяне, направено от преводачът на книгата. Самият автор, Глуховский, за разлика от него беше отлично подготвен в думите си, включая в отговорите на някои от очакваните читателски въпроси. Той изрично попита на какъв език е по-удобно да говори (симултантен превод не беше осигурен), след което избра руски, говорейки крайно изразително, започвайки от мотивацията, която е имал за написването на романа, преминавайки през възгледите си от позицията на бивш военен репортер и отделяйки специално внимание на бъдещите си занимания. Думите му се ограничиха до разкриване на единствено тривиални факти от фабулата на романа, добре умесени с много обещания за един нетрадиционен роман, в нетрадиционно изграден свят, с нетрадиционен герой, пък макар и на масовокултурни основи. Говори дълго и за втората си книга, "Сумрак", която окачестви като приказен реализъм, както и за намерението си да напише продължение на "Метро 2033" и после радикално да смени жанра - нещо, типично за млад и амбициозен писател, набрал популярност и читателска маса, но все още тестващ възможностите си.

Любопитен факт беше, че Дмитрий Глуховский доста често споменаваше и разработващата се в момента компютърна игра по представяния роман и по друг повод си позволи да цитира като широко популярен пост-апокалиптичен продукт Fallout. Визията на автора за запазване посланията от книгата му в подобна, не до там типична за изкуството среда чрез насочване и възнаграждаване на определен подход за разрешаване на представените проблеми (в конкретния случай "градивен и далновиден" като опозиция на "масово избиване"). Остават няколко месеца докато видим до какво е довела тази негова идея, но със сигурност "Метро 2033" се добавя в нарастващия списък руски и източноевропейски фантастични книги, ставащи основа на компютърни игри. В известен смисъл това нарежда дебютният роман на Глуховский до "Трудно е да бъдеш бог" и "Пикник край пътя", пък макар и не по литературни критерии... Дали действително младият руски писател ще постигне ниво от порядъка на братя Стругацки - има много време докато разберем, но със сигурност можем да очакваме интересни идеи, излезли изпод перото му.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4911 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.