Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Riverside - Rapid Eye Movement (2007) (ревю) - Прогресив, Прогресив метъл, Прогресив рок, Riverside, Нови албуми
Riverside - Rapid Eye Movement (2007)

Автор: Ангел Генчев, събота, 10 май 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В търсене на нови рок, метъл или като цяло сходни хоризонти, на човек рядко дори му минава през главата да обърне поглед малко по на изток. И, наистина, в страните от бившия вече соц-блок подобна музика до не чак толкова отдавна не се тачеше особено, в резултат на което, в сегашно време, подобна сцена тепърва се изгражда или най-много започва да установява вече свои собствени традиции. Но така или иначе, все още рядко се обръщаме към страни като Полша, Чехия, Унгария, Румъния или пък наследниците на СССР и Югославия – да оставим българското този път настрана – що се отнася до цял огромен набор поджанрове и стилове. А всъщност има защо – все пак местните краски на изкуството при всеки един от тези многобройни народи добавя най-малкото по нещичко нетипично и нечувано досега в иначе познатото от големите музикални дестинации. Затова нека прескочим за момент до Полша.

Riverside - Rapid Eye Movement
2007, InsideOut Music

Line-up:
- Mariusz Duda - Lead Vocals, Bass Guitar
- Piotr Grudzinski - Guitars
- Piotr Kozieradzki - Drums
- Michal Lapaj - Keyboards, Backing Vocals

Tracklist:
(Part One: Fearless) 1. Beyond The Eyelids, 2. Rainbow Box, 3. 02 Panic Room, 4. Schizophrenic Prayer, 5. Parasomnia; (Part Two: Fearland) 6. Through The Other Side, 7. Embryonic, 8. Cybernetic Pillow, 9. Ultimate Trip

Историята на „Riverside”, една от популярните местни прогресив-групи, е сама по себе си кратка и доста постна – от типа на „събрали се и започнали да свирят и пеят”, така че дори няма да се спирам на нея. Резултатът обаче, започнатата през 2003-та и завършена в края на миналата година от този конкретен албум трилогия Reality Dream, трудно би могъл да мине под арката на същите определения. И макар и относително каноничен що се отнася до разбиранията на жанра, ако добавим към финалния резултат и някои психеделични мотиви, може би така „обвинявайки” групата в известен кинг-кримсънизъм, определено заслужава поне малко внимание.

Самият „Rapid Eye Movement” е осезаемо разделен на две части – първата, Fearless, по-тежка, по-разчупена, по-изкривена дори от многобройните отделни идеи в пъзела на като цяло доста дългите парчета, като на отделни места може да се възприема малко по-трудно. Докато втората, Fearland, е като че ли значително по-лесно смилаема, плавна и мелодична, в това число две великолепни акустични изпълнения. Но и двете, взети заедно или поотделно, са доста богати на музикална фантазия, гарнирана с наистина добро изпълнение.

И тъй като албумът е и завършек на трилогия все пак, може би е добре да се приема в комплект с предишните два албума – „Out of Myself” и “Second Life Syndrome”, но не защото самостоятелно по някакъв звучи по-зле.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3718 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.