Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Подът: ламиниран паркет (статия) - За дома
Подът: ламиниран паркет

Автор: Т. Христов, събота, 10 май 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Само допреди двадесетина години думата "паркет" предизвикваше асоциации с масивна махагонова мебел, тежки драперии, тихи разговори на чаша коняк, мирис на скъпи хавански пури и въобще всичко това, което е свързано със сладникавия вкус на упадъчен разкош, типичен за героите от "Тютюн" примерно. В по-ново време обаче модерните технологии направиха паркета не само достъпна, но дори и предпочитана настилка за повечето помещения в дома. Става дума естествено за ламинирания паркет, за разлика от предшественика си, той лесно се монтира, почти няма нужда от поддръжка, издръжлив е и не на последно място - евтин.

Разбира се човек първо избира паркета по цвета - дали пасва на стените, мебелите (или поне на идеята за тях, ако жилището първа се обзавежда). Предлаганите цветови гами са доста разнообразни, виждал съм дори паркет имитация на плочки (е, попадал съм и на плочки, наподобяващи ламинат), като зависят предимно от дървесината - букът е светъл, кленът кафеникав, черешата червенее и т.н. Важен момент при избора на паркета е дебелината - тя започва от 6 мм и стига до 10-12-14 мм, въпросът е да прецените в какви помещения ще поставяте настилката. Ако предвиждате тежки мебели като трикрилни гардероби или стария скрин на тъщата с подредения чеиз на жена ви, то по-добре е да вземете паркет с по-голяма дебелина, за да не се превърне пода в подобие на мотопистата край Севлиево. Обикновено системата за сглобка на отделните дъски е или с лепене или клик (нещо като детските конструктори, но за татковци), въпрос на предпочитание е коя да се избере, но втората определено по-лесно се монтира.

Освен пакетите с дъски, които ще си купите от съответната фирма, е необходимо да се подсигурите и с доста допълнителни материали. Широко навлезе използването на термоизолиращо фолио, което се поставя на пода под паркета. Освен това е препоръчително и да си вземете стъклена вата, която се поставя между фолиото и паркета, освен че допълнително увеличава изолацията, тя (донякъде) изглажда неравностите по пода, а най-вече премахва дразнещия шум на набиващи се малки камъчета в ламината, наподобяващ на звука, който Индиана Джоунс чуваше, докато бродеше из пълните с всякакви буболечки сумрачни коридори на Храма на обречените. Следващият елемент са первазите - дължината им обикновено се смята като обиколка на помещението, но понеже те обичайно са на парчета от по три метра, винаги остава по някое парче излишно, с което децата да си играят на стражари и апаши. Первазите се монтират на метални скоби, които пък се закрепват на стената, за да определите бройката на скобите, може спокойно да предположите, че ще ги поставяте през 50 сантиметра (за по-криви стени може и през 30). Допълнително трябва да съобразите, че ако стените имат чупки, ще трябва поне по една скоба за всяка чупка. Между отделните парчета первази се поставят свързващи пластмасови елементи, те имат модификации за ъгли (като естествено трябва да прецените дали ъгъла е външен или вътрешен). На края на первазите - до каса на врата примерно - пък се поставят тапи, които освен чисто декоративна функция пречат на вече познатите от Храма на обречените насекоми трайно да се заселят в задпервазното пространство.

Монтажът на ламиниран паркет не е особено сложен, но е препоръчително да го оставите в ръцете на специалисти, просто на вас ще ви отнеме многократно повече време. Особено мъчително е поставянето на паркет край тръби, чупки или на леко криви стени - без необходимия набор инструменти разходът на бира и псувните по адрес на строителите многократно превишават допустимата норма за един нормален ремонт. Все пак трябва да се знае, че пакетите с ламинат е добре да престоят поне едно денонощие в помещението, в което ще се монтират, а през зимата дори е препоръчително да свикнат с обстановката за поне три-четири дена. Ако подът е безобразно крив (както всъщност често се случва) е доста вероятно фирмата, която монтира паркета, да не иска да поеме гаранция за монтажа, което се записва в специален протокол. За да избегнете подобна ситуация, можете предварително да заличите най-грубите строителни изпълнения със саморазливаща се замазка - тя се продава във всички големи хипермаркети за строителни материали и върши чудесна работа.

След като вече сте се нарадвали на новата си настилка, а децата са спрели да се пързалят по нея, можете спокойно да наредите отгоре цялата си покъщнина. Най-големият враг на ламината е надраскването, така че вземете съответните мерки, когато пренасяте и нагласяте тежки мебели върху му. Паркетът спокойно може да се измива с полусух парцал (полусух парцал обикновено се получава, когато с едната си ръка го киснете в кофата, а с другата отпивате от чаша полусухо мартини), а веднъж на година или две може да са намазва със специална паста, която му връща младежкия блясък на млад наперен кавалер...


Допадна ли ви този материал? (9) (2) 10827 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.