Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: ReGenesis (ревю) - Кристина Дженингс, Драма, Научна фантастика, Сериали, Трилър, Грег Брик, Дмитри Чеповетски, Елън Пей
SciFi Series: ReGenesis

Поредици: SciFi Series

Автори: Иван Ж. Атанасов, Ангел Генчев, петък, 09 май 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В началото се учудих, че един толкова нефантастичен научнофантастичен сериал може да ме плени до такава степен. ReGenesis успя. Не само това, но до такава степен ме вманиачи, че чак се зачудих защо. А отговорът е прост – защото представя фантастичното, което е на една малка крачка от настоящото ни ежедневие и ежедневието, което изглежда толкова фантастично, че все още не можем да го осъзнаем. Светът е генетика.

Още повече, че науката не е представена като малко тракане по клавиатурата, забъркване на нещо и воала! А напротив - като дълъг и труден процес, отнемащ задълбочено размишление, тежка работа и при това не винаги водеща до положителен резултат. Например, доктор Сандстрьом - геният ръководител на научния екип на НорБак, влагащ цялото си време и душа в работата си, извор на редки, но гениални идеи. Идеи сами по себе си абсолютно безполезни, ако не беше екипът му, работещ 24/7 по проверката, доказателството или често отхвърлянето им.

А идва и другият тънък момент при модерната наука, също добре застъпен в сериала – без умелата администрация, която намира и налива огромни почти невъзвръщаеми суми в нея, та да може целият този апарат въобще да се движи, няма как да се получи дори толкова нищо. Просто погледнете за какви пари става въпрос и се замислете - колко финанси се вкарват в едно научно откритие? Още повече, че НорБак не се и занимава с откриването на панацеята, лекарството за рак или СПИН, а с доста по-заплетени, макар и не чак толкова мащабни дейности.

И в комбинацията от всичко това се крие чарът на този пореден канадски сериал от новата вълна продукции за малкия екран на северноамериканската страна. Добавете интернационализирането на науката, работата в екип, стъпването връз множество чужди полуразработки, загатнати идеи, скицирани публикации... И на своя страна предаването на собствените такива на лаборатории, специализирани в това и онова, и ще получите истинската ценност на сценария, пресъздаващ научния бит – дори и действието в крайна сметка да остава често неразбираемо в тази си част.

Затова пък човешките взаимоотношения далеч не са в миманса. Това е вторият план, в който можем да разгледаме ReGenesis. Всичките учени от екипа на НорБак са буквално разгромили личния си живот в жертва към по-голямата цел - познанието. Но не са се и отказали да го върнат. Особено си личи в търсенето на човешка топлина от Мейко, на приятелството, без което иначе асоциалният Боб просто не би могъл да съществува, или опитите на доктор Сендстрьом да реализира истинска връзка с руините, останали от семейството му - дъщеря си, баща си... Дори частичното разтапяне на ледовете, отстоящи между него и жена му.

Учените в канадския сериал са просто хора, а не идеализирани персонажи с докторски, инженерни или професорски титли. Не че ги нямат. Просто усещането е друго. Когато грешат въобще не изглежда забавно, като в повечето SciFi-ки. Когато не грешат, пък, резултатът, както споменах е постигнат с твърде много труд и жертви. Някак ми се ще някой да направи подобен сериал и за програмистите, да речем. Да ги представи в подобна по-реална светлина, вместо в ума на масовия човек компютърният спец да е невзрачен загубеняк с очила, който трака със светкавична скорост по клавиатурата и се мъкне нон-стоп с лаптопа под мишница. А да - и за десетина секунди да пише софтуер от мащабите на операционна система. Абсурдно е. Както и при биолозите, и при инженерите, и при медиците – цялостния представен из сериалните или пълнометражни фантазии научно-технологичен цвят на човечеството.

А заслужава ли си да отделите малко време за този сериал? Определено. Фабулата е интригуваща, актьорската игра, както в повечето канадски сериали, е на едно добро ниво, спокойно съперничещо с повечето холивудски продукции за големия екран. Плюс вече споменатите факти, които определено ще допаднат на изтерзаният от полетите на сценарийната мисъл почитател на „телевизионната” научна фантастика. Не че не са забавни. Просто човек в един момент иска да се докосне до малко по-близко, малко по-реално и едновременно с това също толкова вълнуващо нещо.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4412 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.