Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Клифърд Саймък: "Градът" (статия) - Американска литература, Златна ера на научната фантастика, Клифърд Саймък, Научна фантастика
Клифърд Саймък: "Градът"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 05 май 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

„Градът”, книга считана за най-добрият роман на Саймък. Книга, който едновременно е толкова саймъковска, колкото и не е. Чисто стилово перото на американския фантаст се различава в липсата на здрави взаимовръзки между отделните глави. Дори героите се менят, като общият знаменател е само фамилията, която променя обществото, която разрушава текущия ред, за да предаде щафетата на цивилизацията на следващия вид. Доколко точно кучетата са естествен продължител на делото на човека е малко спорно - от една страна са с нас от най-древни времена, от друга звучи странно и граничи дори със забавното.

Но както не един път съм казвал - научната фантастика не винаги е ценна с двата преплетени елемента на името си. Даже по-често не е. В много от случаите най-важното в нея е не толкова фона, макар че на лош фон просто не се получава внушението, а прозрението, разкриването на проблеми и развитието им в бъдеще време, преекспонирането им в настояще или погледа над тях в друг, краен вариант на обществото, без значение земно или извънземно. В „Градът” Саймък пресича две актуални тенденции на точното време и на точното място, за да разруши човечеството като такова едновременно с постигането на най-големия му триумф.

От една страна стои склонността ни към все по-голям наивитет в приемането и интегрирането на новостите в бита, от друга свръхкомуникацията, която все повече и повече води до изолирането на отделния индивид в достатъчно осигурен откъм връзки с външния свят оазис на самотата на неограниченото общуване. Замислете се - не ви ли се е случвало да си поръчвате храна, че дори лекарства или цигари по телефона или с два-три клика в интернет? Спомням си времето, когато за да не разтурвам виртуалната компания от отражения на личности в несъществуващия свят на Lineage 2, за да не напусна уюта на свръхкомуникационната си локация съм правил точно това. Резултатът - прекарани денонощия в изолация от света, чувство на голота в момента, в който напуснеш утробата и видиш слънцето да огрява ходещите по улиците по странно му реални хора забързани да догонят препускащото ежедневие на нормалния живот. Просто ме полазват тръпки като се замисля, че ако това беше продължило с години щях да реагирам точно като онзи Уебстър, който трябваше да излезе.

„Градът” е умерено песимистична книга. Саймък отново показва вярата си в човека, но в доста умерена доза, демонстрирайки убеждението си, че дори да загине, цивилизацията ни ще се погрижи разумът и споменът да бъде запазен. И се усеща надеждата, че въпреки всичко можем да го преодолеем, можем да бъдем по-добри и това бъдеще е вероятно, но не и най-вероятното. И макар не на всеки да е приятен за четене, този роман на големия американски фантаст трябва да бъде отгърнат, защото разтърсва, събужда и кара читателя да прогледне за някои неща, за които често дори не се е и замислял.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=203079#203079


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 6125 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.