Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Хранителните митове (статия) - Любопитно, Наука
Хранителните митове

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, неделя, 04 май 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни, Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Любопитно [83]; Наука [34]

Не яж това, то е чиста отрова! Спазвай строга диета! Планирай дневните си дажби! Храни се здравословно! Но какво всъщност значи всичко това? Дали всичко, което бабите, фанатизираните ни приятели и още по-фанатизираните псевдоучени ни лансират в медиите отговаря на истината? Като човек, силно вярващ в способността на човешкия организъм подсъзнателно да изисква в дневното меню това, което му е необходимо и силен привърженик на мотото “яж каквото и колкото ти се яде” бих искал да внеса малко яснота по отношение на силно разпространени постулати, които контролират хранителните ни навици. Разбира се, и със силната вяра в правилото, че разликата между лекарство и отрова е в дозата, така че, за да не го повтарям всеки абзац, не трябва да се прекалява с нищо в този живот, колкото и да е приятно. Яж за да живееш или живей за да ядеш - истината е някъде по средата.

Белите отрови – захар и сол
Отървете се от тях, изхвърлете ги от менюто си! Дали? Тези бели кристалчета не са само хранителна добавка, която да направи кафето и ориза ядливи. Захарта представлява вероятно най-достъпния енергиен източник за тялото. Глюкоза и фруктоза в чиста форма, само на една ковалентна връзка от необходимия наркотик за вашите клетки. Животоспасяващо, когато сте изтощени, гладувате или сте в хипогликемичен шок. Винаги го имайте под ръка ако ви предстои тежко физическо натоварване, независимо в каква форма.

А солта, другия обичаен заподозрян? Дори по-важна, фактора, който подържа солевия ви баланс. Съотношението на погълната вода и сол не трябва да се нарушава, ако не искате да си докарате сериозни здравословни проблеми. Освен това по някаква тъпа прищявка на съвременната цивилизация чрез трапезната сол се приема йод, елемент, жизненоважен в малки концентрации и както се оказва, не особено застъпен в менюто на огромна част от човечеството. Да, заради това в училище ни раздаваха едни такива дребни таблетчици. Дали е морска или обикновена, всъщност солта си е все толкова природна. Така де, никой не неутрализира солна киселина с натриева основа, за да произвежда трапезна сол, затова не вярвайте на рекламните слогани от Близкия Изток – те просто искат да си пробутат отпадъците от производството на питейна вода.

Лошия холестерол
Беше толкова вдъхновяващо, входна табела на американско градче, което е “nuclear and cholesterol free”. Пълен “нонсенс”. Холестеролът е част от нас, при това критично важна, за да съществуваме въобще. Искаме или не, еволюцията е решила, че тази дребна и придобила “черна” слава молекула подържа клетъчните ни мембрани във функционално състояние в широка температурна амплитуда и поне на мен, единствената известна, която отговаря за преодоляване на изменения в околната среда и в двете посоки от оптимума. Така че ограничаването на холестеролно-богати храни е нужно единствено след определена възраст, като възможните проблеми със сърдечно-съдовата система зависят много от редица други фактори, като цяло от хранителния баланс и дори от генетични предпоставки.

Необходимите витамини
Има ги всякакви, разтворими, на хапчета, на инжекции, в комплект с минерални вещества и какви ли още не. Функцията в човешкия организъм – кофактори на огромна част от ензимите, или без тях не можем. А за капак повечето не можем да синтезираме сами. Но дали трябва да ги гълтаме превантивно? С някои условности единствено витамин С е сравнително безопасен доколкото само затормозява бъбреците, ако е в излишък. Предозирането може да доведе до натравяне, а за човек в добро здраве, който се храни достатъчно разнообразно и редовно би трябвало да са напълно излишни като изкуствена добавка. Ако сте преуморени, недохранени или с вирусна инфекция, дори ако прекалявате с пушенето или преживявате в тъмен офис през по-голямата част от денонощието, то тогава ги взимайте и то не като бонбонки, има си препоръчителни курсове. Ако не страдате от такива проблеми, не си давайте парите на вятъра.

Вредната химия
Първо, че антибиотиците рядко са продукт на органичен синтез, а са си напълно природни продукти, но това настрана. Знаете ли, че след откриването на пеницилина средната продължителност на човешкия живот е скочила с около 20 години, което е между 30 и 50% спрямо тогавашното статукво. Да, антибиотиците не трябва да се пият превантивно и без лекарско предписание, но без тях и досега щяхме да се радваме, ако надживеем 50те. Без тях всяка агресивна бактериална инфекция щеше да е огромен процент шанс да се гътнем, а всяка бактериална инфекция, преодоляла имунната система дотолкова, че да стане инфекция е агресивна. Леко убождане, вирусна настинка със съпътстващи бактериални усложнения, това са си били причини за тревога векове наред. А произтичащите проблеми от прекомерното приемане на антибиотици, освен, че бактериите им свикват, са съсипан черен дроб и избиването на нормалната микрофлора, която си е там, в нас и взаимно се разбираме много добре.

Калоричния алкохол
Алкохолът е толкова калоричен, че спокойно можем да си живеем, хранейки се само с него. Ако бяхме двигатели с вътрешно горене сигурно, но положението е малко по-различно. Калоричността на алкохола може да се оцени само като го запалим. За организма ни той не е източник на енергия, не се преобразува в мастна тъкан (така че няма да напълнеете или поне не, преди да умрете от натравяне) и уви, не ни доставя нищо друго. Дори да пренебрегнем микроелементите и витамините, с които обогатяват почти всяка съвременна напитка, във водката и сродни питиета просто няма въглехидрати, белтъци, а за мазнини да не говорим. Което автоматично значи, че ще си умрете от глад, колкото и калориите да вярвате, че сте погълнали. Тялото ни не е само енергиен разхитител, то трябва да се изгражда наново всяка минута, за да възстановява неизбежните загуби и алкохолните напитки нямат необходимите съставки за тази цел. Не, и бирата не е достатъчна, макар тя да допринася за оформянето на мъжката гордост в средната възраст.

Полезните пости
Старите хора знаят! Традицията е оцеляла през толкова векове, че не може да греши! Полезно е, да се пречисти тялото! Да, сигурно е полезно, ако закусвате с наденица, обядвате курбан чорба и свинска пържола с гарнитура кюфтета и вечеряте с пиле на грил. Но представете си, Великден. Четиридесет дни не вкусвате никакво месо и организмът ви, щастлив или не, свиква. След което се започва няколкодневна оргия с по принцип тежкото агнешко месо и редовно ядене на яйца сутрин, обед и вечер. Как според вас се чувстват стомаха ви, чревната ви микрофлора и изобщо целия ви метаболизъм? Това е висша форма на стрес, която често води до тежки последствия, защото за един месец вие сте отвикнали тотално на животински белтъци и мазнини и последвалото ударно предозиране е предумишлен опит за самоубийство.

Да ядеш месо е неестествено
И във връзка с горното, трябва ли изобщо да се яде месо? Пак еволюционно, човекът е всеядно животно. Първоначално е ловувал, после е одомашил животните и накрая с комплицираното култивиране на растения е развил цивилизацията си. Но си остава всеяден и с афинитет към месо. Не сме устроени така, че да се храним изключително със зарзават, защото нямаме нито чревната система, нито микрофлората на тревопасните. Освен това прекаляването с целулоза първо не е енергетически ефективно и второ, води до чревни проблеми, да не споменавам апендисит. Месото доставя белтъци, доста сходни с нашите собствени, което ги прави лесни за усвояване. Разбира се идеалния вариант е добре балансирана храна, иначе казано пържола с гарнитура пържени картофи, но дори и като става въпрос за месо е хубаво да се редуват свинското с риба и пиле. Но, ако това, което ядете ви кара, да се чувствате добре, то няма от какво да се притеснявате.

Храните-мутанти
Няма да се впускам в подробности относно това, че ядейки ГМО продукти децата ви няма да се родят с по три очи. Само да спомена, че ГМО не са автоматично екологично нечисти, поне по дефиниция. Екологичната чистота предполага растението да е гледано далеч от отпадните води на златна мина, да не е в подножието на Кремиковци и да не е пръскано с пестициди или торено с химически торове. Нищо не пречи на ГМО да отговаря на тези условия (обикновено не, но по други причини).

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=203067#203067


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3538 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.