Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Първомайско (статия) - Гражданско общество, Празници
Първомайско

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 01 май 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Международният ден на труда като че ли е най-подходящият ден да се фокусираме върху тази дейност, без която нито обществото, нито човека би могъл да съществува или поне не в този си вид. И тъй като трудът има много лица, нека се насочим към нашата си, родна действителност. Защото както каза един синдикален лидер - дайте на Бил Гейтс една мотика, па да видим каква производителност на труда ще извади. Тъй де - нискотехнологичното производство хем е съсипващо за работника, хем не е особено печелившо, пък за конкурентноспособно - да не говорим. И тъй като за да постъпим като манифактурчици в борбата с парните машини ще ни се наложи бая свят да изръшкаме и бая машини да почупим май трябва българският работодател да се насочи към другото решение. А именно вместо да говори за заплатите заклинавайки с древната магическа дума "производителност" да започне да инвестира част от свалените от гърбовете на потребителя и работника кожи в модернизация.

Спокойно бихме могли да направим разбивка по сектори - къде колко старо оборудване се използва, но предлагам да се насочим направо към "Кремиковци", дето шум се вдига, лъсват далавери и цели задници. Та там, в същия този комбинат, се работи с техника от дните на втората световна война, а най-шумно рекламираната инвестиция беше в техника, закупена преди 20 и повече години. Предполагам това обяснява до голяма степен защо металургичният гигант пуши като супервулкан, харчи енергия колкото цялата швейцарска икономика и не може да осигури прилични трудови възнаграждения на заетите в производството.

Още по комично е положението в част от т.нар. високотехнологичен сектор. В някои компании от същия, технологии се въвеждат само с ултиматуми и размахване на оставки, със закъснение, което често е причина за фатално изоставане от конкуренцията и без никаква идея за перспектива. В резултат, на което няколкостотин хиляди човека поне веднъж на седмица се сещат да поменуват въпросните компании и то не с добро. Но да се върнем към заетите в тях - ултиматумите и размахването на оставки е стресираща дейност, още повече че с всяко повторение на упражнението вероятността да отхвърлят първото и приемат второто нараства значително. Опитите да изстискваш вода от камък пък са безкрайно изтощителни, па макар и само умствено, а изпилените нерви се пренасят в свободното време (ако го има) и водят до нелицеприятни домашни и не само домашни скандали.

Като цяло последното води до още по-скапан живот на всички замесени и рефлектира върху продължителността на живота на народонаселението, което и без това започна да свиква да живее на кафе и цигари, през деня, като ден е изцяло условно понятие, и пиене вечер. Евентуално и малко храна – когато има време. Една прекрасна комбинация за лечение на всички болести чрез чистилището на ранната смърт.

И тъй като днес освен ден да труда по съвместителство празнуваме и левия печат бих искал да пожелая успех на колегите от в. "Дума" в мисията по спасяване на същия. Пожелания да постигнат целта си без да следват примера на някои други, които в мисията за спасяване на социалистическото убиха социалното.

И в заключение бих искал да пожелая на всички труженици, да си вдигнем заплатите, чрез ръст на брутният продукт на глава от населението. Работейки по четиринадесет, вместо дванадесет часа. Надявайки се в този поход към светлото бъдеще да бъдем подпомогнати и от бизнеса.

Честит ден на труда.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202938#202938


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3553 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.