Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Клуб "Anime-no toki" - Пловдив (статия) - Аниме, Общество
Клуб "Anime-no toki" - Пловдив

Автор: Неделин Бояджиев, петък, 25 април 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

След като в предишната статия ви разказахме за мангата и анимето, нека да видим кои са почитателите на това изкуство у нас, които дори са организирали свой клуб в Пловдив.

Въпрос: Мнозина биха казали, че да гледаш анимационни филми (аниме) и да четеш комикси (манга) е занимание само за деца...
Отговор: Да си падаш по тези два вида японско изкуство не е проява на скрита инфантилност, а напротив – на задълбоченост. Феновете на манга и аниме не слушат чалга, а само музика, която може да се нарече интелигентна. Четат много – художествена и научна литература, както - и поезия. Те не се депресират лесно. Един от ефектите на манга и аниме културата е, че те сплотяват феновете.

В: Защо феновете харесват този тип рисунки и този тип анимация?
О: Рисунъкът е прецизен, историите и личностите на героите са близки до реалността, а и всеки може да намери нещо за себе си.

В: Четенето на манга комикси и гледането на аниме променя ли феновете по някакъв начин?
О: Прави ги по-добри, помага им да видят света през други очи. Комиксите и анимационните филми разкриват много истини за живота. Човек трябва единствено да не е сляп, да не спи с отворени очи.

В: Откога фенове на манга комикси и аниме филми се събират в град Пловдив?
О: Срещите в събота вечерта датират от юли 2004 г., а тези на феновете, организирани в клуб “Anime-no toki” – от ноември 2005 г.

В: Членовете на пловдивския клуб “Anime-no toki” членуват ли в някаква организация на фенове на манга и аниме на национално ниво?
О: Да. Ние сме регионален член на националния клуб на манга и аниме фенове “Fumetsu”. Повече за клуб “Fumetsu”: http://fumetsu.hit.bg/
Заповядайте и вие!

В: Колко са членовете на клуб “Fumetsu”?
О: Официално регистрирани в сайта са около 220 души. Най-много членове имаме в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Свищов, Варна, Бургас. На възраст от 5 до над 30 годишни, ние сме млади хора, изпълнени с енергия и въображение и искаме да ставаме все повече и повече.

В: А колко хора участват в клуб “Anime-no toki”?
О: Официално регистрирани в нашия форум са 40 души. От Пловдив са около 20, а останалите са “външни” (непловдивчани или нечленуващи в клуба).

В: Каква е възрастта на членовете на клуба?
О: Между 15 и 35. Средната възраст е около 18 – 20 години. Има и родители, които се интересуват от манга и аниме. Но те не членуват в клуба. Не идват и на срещите ни.

В: Кога и къде се събирате в Пловдив?
О: Всяка събота вечер – под часовника на Централна поща – от 18:00 часа. Всяка събота или неделя – пак там – от 10:00 часа, за уроците по японски език. Правим и други срещи, примерно – в сряда вечер – от 17:00 или от 18:00... Всъщност лесно можем да бъдем разпознати от хора, които не ни познават - когато се събираме под часовника на Централна поща, сме най-многобройната група. Понякога, някои от нас са облечени с тениски с различни щампи, свързани по някакъв начин с Япония или с музиката, която слушаме, а в речта ни може да се чуят доста японски думи и изрази.

В: Учите японски език?! Разкажете ни повече за това...
О: Да, по едно време се събирахме и едно момче ни четеше от един учебник, а ние си водехме записки. Друго момче пусна тема за японския език в интернет. Той пък превежда текстовете от френски разговорници и учебници по японски език. Ето тук можете да видите неговите уроци:
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=998
http://daobg.com/forum/index.php?showtopic=809&st=0
http://anime.ludost.net/forum/viewtopic ... 09&start=0

В: Какви дейности развива клубът?
О: Клубовете по аниме и манга се занимават с твърде разнообразна дейност, включваща превеждане на субтитри за японски анимационни и игрални филми, изработване на костюми на любими герои (cosplay), изработване на рекламни материали (щампирани тениски, банери, плакати...), създаване на комикси, икебана, японска поезия (хайку и танка), самозащита, изучаване на историята, традициите и културата на древна и съвременна Япония, изработване на музикални и видео клипове, изработване на фигурки от хартия (оригами и киригами), рисуване в стила на манга и аниме... Не бива да се пропуска организирането на Anime Convention в България. Смятаме да се свържем с Японско – българското дружество за приятелство...

В: С какво се занимават вашите членове извън клубната дейност?
О: Имаме ученици и студенти. Студентите изучават история, археология, медицина, различни филологии, изобразително изкуство, икономика, право, графичен дизайн, телекомуникации... Всякакви неща. Повечето работят, докато учат – някои работят като сервитьори, а други - като администратори в компютърни зали. Най-възрастният сред нас работи като учител. Той е завършил две висши образования. Останалите го следват по петите, но трудно ще го догонят, защото той не се спира...

В: Какви са интересите на членовете на клуба извън манга и аниме?
О: Много от манга феновете, извън комиксите и анимационните филми, се занимават с различни неща, повлияни от тях – изучават елементи от японската култура, японската история, японския език, рисуват в стила на манга и аниме, тренират японски бойни изкуства (карате, джу джуцу, джудо, айкидо). Някои се занимават със шахмат, волейбол, баскетбол, тенис на маса... Манга и аниме ни обединяват, а отношенията ни се пренасят и върху други сфери на живота. Например – заедно празнуваме Нова година, рождени и именни дни, помагаме си в учението...

В: А какво правите по време на срещите си?
О: Разменяме книги, музика, филми, рисунки, комикси, обсъждаме проектите си, организираме групови прожекции на аниме, ходим на изложби на икебана, на японски кукли, ходим на демонстрации по бойни изкуства...

В: Кои са любимите ви комикси, книги и филми?
О: Това е строго индивидуално, но списание “Дъга” е създало интереса към комиксите на много от нас. Обичаме поредиците “Властелинът на пръстените”, “Сага за войната на разлома” и “Песен за огън и лед”, игралните филми “Междузвездни войни”, “Властелинът на пръстените”, “Азуми”, “Последният самурай”...

В: Каква музика слушате?
О: Рок, хардрок, метал, класическа и електронна музика, музика от аниме филмите...

В: Сигурно използвате активно Интернет за комуникация?
О: Да, разбира се. Освен споменатите по-горе сайтове, ползваме ICQ, mIRC (#animenotoki, #manga, #anime). Пишем в много други форуми: http://manga-kun.com/, http://www.daobg.com/, http://forum.boinaslava.net/, http://manganimebg.1.forumer.com/, http://nauka.bg/forum/

В: Опитвате ли се да привличате нови фенове на манга и аниме?
О: Определено - да, чрез разговори по интернет чатове, с пускане на теми за манга и аниме в интернет форуми, чрез реклама по радиото и телевизията, чрез поканване на нови хора на нашите срещи. Лесно ги задържаме в своето общество – имаме разнообразни дейности и проекти, по които и те се увличат.

В: Контактувате ли с японци?
О: При всяка възможност! Градовете Пловдив и Окаяма са побратимени. Срещаме се с японски туристи. През август 2005 г., в Пловдив се проведе XV-тата Международна медицинска есперантска конференция (IMEK-15), тя беше посетена от семейство лекари-есперантисти от Окаяма. Посещаваме Anime Convention в България, посещаваме и демонстрации по бойни изкуства, а на такива мероприятия винаги идват и японци. Също така редовно преглеждаме сайта на посолството на Япония в София:
http://www.bg.emb-japan.go.jp/index_bg.htm,
http://www.bg.emb-japan.go.jp/bg/info.htm, а и поддържаме връзка с българите, занимаващи се с бойни изкуства в сайта http://www.daobg.com/. Там са регистрирани над 8500 души.

В: Има ли организирани събития в България, свързани с Япония или японската култура?
О: Да, Например Бункасай - ежегодно събитие във Велико Търново. Представлява празник на японската култура, организира се от Великотърновския Университет, подпомогнат от Японското Посолство у нас. Празникът е организиран под формата на изложба, на демонстрирането на различни аспекти на японската култура, като същевременно тече и специална програма. Програмата, обикновено, включва демонстрации на чайна церемония, на бойни изкуства, готвене на специфични японски ястия, караоке, изработване на оригами и киригами и др. Изложбата представя плакати, марки, игри, картички, калиграфия, оригами, киригами, рисуване на манга, прожекции на аниме... Имате възможността да облечете кимоно за малко и да се снимате за спомен с него.

В: Какво ще пожелаете на читателите, особено на тези, които досега не са се докосвали до аниме или манга?
О: Не подхождайте към анимето и мангата с предубеденост. Предразсъдъците могат да дойдат само от незнанието и нежеланието да натрупате ново познание, да погледнете на света от друга гледна точка. Древните римляни казват: “Незнанието не е оправдание.” А великият китайски философ Конфуций казва: “Ако мислиш за една година напред, засади ориз, ако мислиш за десет години напред, посади дърво, а ако мислиш за сто години напред, образовай населението!” И – още: “Знание без мисъл е загубен труд, а мисъл без знание е опасност.” Достатъчно е да разтворите някой комикс или да се загледате в някое филмче (например, сега дават по кабелната ТВ сериала "Наруто"), за да се влюбите в тези две изкуства...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202665#202665


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 8031 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (530)