Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Dr. Who Series 4 (2008) (статия) - Сериали, Фантастични сериали
SciFi Series: Dr. Who Series 4 (2008)

Поредици: SciFi Series

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, вторник, 22 април 2008.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В интерес на истината изпитвам доста смесени чувства към може би най-успешния научно-фантастичен сериал или поне най-дълго задържалия се на малкия екран. Наистина е дори трудно да си представим, че творението на BBC датира от далечната 1963 и до 1989 навърта 26 сезона, преди да се възроди през 2005-та като "деветия" доктор и да започне ново броене. Та през тази година фактически започнаха да се завъртат епизоди от 193 до 202, което си е прилично дълголетие за Джеймс Бонд на научната фантастика. Но защо смесени, бихте попитали. Е, наред с известната доза английски хумор и остроумие, сравнително плоския сюжет и евтините ефекти силно приближават сериала до печално известните Зина: Принцесата воин и разните му там Рейнджъри. Но само приближават, да не решите, че не става за нищо. На практика Dr. Who постига точно това, което иска, огромен успех без да декларира претенции за оригиналност, техническо съвършенство или стремеж към грандиозна гледаемост.

Накратко историята се върти около мистериозния доктор, пътуващ във времето и пространството в неидентифицирания си летящ обект TARDIS, подозрително наподобяващ синя полицейска будка. През тези си пътувания се занимава с човекоугодни задачи като справянето с човешки проблеми и спасяването на Вселената или поне на мъничка част от нея, с помощта на собствените си интелектуални способности, някакво подобие на лазерна писалка, което явно има неограничени възможности да "фиксва" и верните си придружители, за последно Дона Ноубъл (в ролята Катрин Тейт), обикновена секретарка от Лондон, която, хъм, ами не е точно като момичетата на Бонд.

Дейвид Тенънт (Бърти Крауч от четвъртия Хари Потър) е десетия поред доктор и за разлика от често споменавания в този материал Агент 007 има вид по-скоро на разсеян и страдащ от тежки внушения смотльо, отколкото на галактически герой. Връщайки се назад по сезони ще открием, че в началните години доктора е имал вид на застаряващ ексцентричен английски джентълмен, докато едва деветия наподобява екшън герой за да стигнем до настоящото положение. Придружителите му от своя страна варират през годините по възраст, външен вид и връзки с доктора.

За да поясня за налагащото се сравнение с Джеймс Бонд, то не е толкова по отношение на прилики в самите филми, колкото заради равноправния им статут като символи на съвременната английска масова култура, дълголетие на екрана и не на последно място, като онези събирателни образи, които би трябвало да обобщават британските ценности.

От своя страна противниците, с които се сблъсква пътешественика са аспекта, в който целия снимачен екип е хвърлял през годините развинтеното си въображение. Варират от грозни и тъпи извънземни до коварни и безскрупулни престъпни умове. Най-известни и завоювали достойно място в популярната култура и щандовете за детски играчки са далеките, раса от извънземни, с които докторът доста често е кръстосвал подобието на лазерна писалка.

Но да се върнем на настоящето, в което поредните епизоди на Dr. Who стартираха по BBC 1, дългоочаквани и придружени с огромен зрителски интерес на Острова. Като за начало нашия герой трябваше да се справи със злата и корумпирана бавачка на новите деца на адипозите, изчезваща извънземна раса от съставени от човешки тлъстини сладури. Известно количество земни жители поотслабнаха покрай този процес, но той трябваше да бъде спрян, преди да се стопим съвсем. Освен кратко въведение, този епизод целеше и началото на нови отношения между доктора и Дона Ноубъл, излязла за малко от полезрението след предишните си появи. Аз лично я намирам за досадна и притежаваща талант да се забърква в неприятности представителка на женския пол (от онази категория, често сравнявана с дребен рогат добитък), но какво да се прави, не всеки има късмета на Бонд.

В следващите серии вече можем да видим добрия доктор в истинската му, героична светлина, преживявайки вулканични изригвания, нападения на извънземни, собствените си душевни катарзиси и черната неблагодарност на спасените хора. И така тринайсет епизода, след което ще последва година, посветена на няколко специални епизода и през 2010 новия пълен сезон. Ако търсите леко и забавно фантастично приключение, може и да опитате, но ако сте от онези дайхард фенове на дълбокомислени и зрелищни научни фантастики, то по-добре приемете факта, че на голям или малък екран няма да видите такива.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202525#202525


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3677 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.